Szarka Gábor a járványveszélyre hivatkozva péntek estig kirakná a hallgatókat az SZFE épületéből

Szarka Gábor a járványveszélyre hivatkozva péntek estig kirakná a hallgatókat az SZFE épületéből

Tiltakozás a színművészeti egyetemnél (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Figyelemmel a koronavírus járvány hazai terjedésének ütemére, illetve ezzel összefüggésben az SZFE létesítményeinek működési rendjét veszélyeztető ellenőrizhetetlen belső viszonyokra – a Fenntartó egyetértésével – a tanév rendjét szabályozó 9/2020. (VI.25.) sz. rektori utasítás a 11/2020. (X.15.) sz. rektori utasítással módosításra került – olvasható a Színház és Filmművészeti Egyetem honlapján.

A Szarka Gábor kancellár és Novák Emil megbízott általános rektorhelyettes által aláírt dokumentum alapján az intézmény vezetése előbbre hozta az őszi szünetet, amely október 16-tól 26-ig tart. Ez idő alatt senki sem tartózkodhat az épületben, amelyet fertőtlenítenek, és karbantartási munkákat is végeznek.

Szarka Gábor körlevélben erősítette meg az utasítást. Ebben egyebek mellett arról tájékoztat, hogy az egyetem létesítményeit a pénteki munkaidő végéig, de legkésőbb 18 óráig valamennyi egyetemi polgárnak el kell hagynia. Az üzemeltetési vezető intézkedik a fokozatosan kiürülő irodák, kollégiumi szobák, tantermek, egyéb helyiségek, végül a kiürült épületek zárásáról. Az Igazgatási és Szervezési Hivatal vezetője pedig a kollégium kiürítéséről.

A munkavállalók számára a szünet időszaka összesen 5 munkanapot érint, a szünet utáni első munkanap pedig 2020. október 27-e kedd. A szünet alatt az üzemeltetési munkatársak és a szakkarbantartásokat végző személyek kivételével kizárólag írásos kancellári engedéllyel lehet az egyetem létesítményeiben tartózkodni.  

Az őszi szünet időszakában a jelenléti oktatás szünetel, az elmaradt foglalkozások pótlásáról a szünet utáni időszakban kell gondoskodni. Ugyanakkor az osztályvezető tanárok döntésük szerint távoktatási formában szervezhetnek képzéseket, ezek megtartását azonban megfelelően igazolniuk kell.

– Mindenkinek jó pihenést kívánok. Bízom benne, hogy a szünet után megkezdődhet végre a közös munka és a párbeszéd Egyetemünk jövőjéről – zárja levelét a kancellár. 

Szarka Gábor korábban arról beszélt, az intézmény anarchikus állapotait meg kell szüntetni. Az egykori gépesített lövész ezredes kijelentette, számára véget ért a hallgatók és oktatók közös kezdeményezésére létrejött tanköztársaság, majd lekapcsoltatta az internetet az egyetem épületében, először csak éjjel, aztán egész napra. A diákok válaszul hangsúlyozták, a tanköztársaságot megszüntetni nem lehet, kitartanak továbbra is, a tanárok pedig folytatják sztrájkjukat.