Új elnököt választott az MMA

Új elnököt választott az MMA

Csák János kulturális és innovációs miniszter, Vashegyi György távozó elnök és Turi Attila, az MMA új elnöke. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Turi Attila Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építészt, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) korábbi alelnökét választották a köztestület elnökévé a szervezet tisztújító közgyűlésen. Az új elnököt 213 igen, 9 nem szavazat, 12 tartózkodás mellett választotta meg a közgyűlés. Az új elnök az MTVA-nak azt mondta, a legfőbb feladatai és kötelezettségei között lesz az intézményrendszer hatékonyabb működésének elősegítése és egy kulturális hálózat építése az Magyar Tudományos Akadémiával, valamint más művészeti szervezetekkel együtt.

A testület új alelnökeinek Kiss János Liszt Ferenc-díjas balettművészt, és Rátóti Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, érdemes művészt választották meg. Az MMA új elnökségi tagjai: Buglya Sándor filmrendező, Kulin Ferenc kritikus, Haris László fotóművész, és Pécsi Györgyi irodalomtörténész lettek. Kobajasi Kenicsiró karmestert és Takács András néprajzkutatót tiszteletbeli tagnak választotta meg az MMA közgyűlése.

Vashegyi György, az MMA leköszönő elnöke felidézte, hogy 2017 októberében első alkalommal nyerte el az elnökséget, majd 2020 szeptemberében újabb felhatalmazást kapott az elnöki munka folytatására, amelyet ez év novemberében fejez be. A közgyűlés utolsó napirendi pontként a tiszteletbeli elnök megválasztásáról döntött volna. L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója azonban indítványozta, hogy a tiszteletbeli elnök feladatkörét dolgozzák ki, és személyéről csak tavasszal szavazzanak. Az indítványt a közgyűlés elfogadta.

Címkék: MMA, elnök