Visszavágott a Színművészeti az Állami Számvevőszéknek

Visszavágott a Színművészeti az Állami Számvevőszéknek

A színművészeti chartája a Parlamenten (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Éles hangú közleményben reagált a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tegnapi közleményére, amelyben az SZFE figyelmét a modellváltásával kapcsolatos, átadás-átvétel előkészítésére és megvalósítására hívták fel. Mint írták, ezt a közpénzekkel és közvagyonnal való átlátható elszámolás miatt látták szükségesnek. Arról is írtak, hogy a SZFE gazdálkodását mintegy 10 éve sorozatos és visszatérő szabálytalanságok jellemzik.

Az Állami Számvevőszék tegnapi közleményének közvetlen előzménye az SZFE oktatási rektorhelyettesének, Novák Eszternek az ATV reggeli műsorában elhangzott mondatai voltak. Arról beszélt, hogy az átadás-átvételének fenntartói szinten kell megtörténnie, az egyetem és a kuratórium viszonylatában nincs átadás-átvétel, az egyetem jogfolytonosan működik.

Az SZFE mai közleménye leszögezte: ez nem csak elvben, de a gyakorlatban is igaz, mivel a Színművészeti menedzsmentje szeptember elsejéig elvégezte az államiból magánegyetemmé alakulással járó számára előírt feladatokat. Mint írták, így az egyetemi vagyon átadás-átvételének előkészítését elvégezte, a folyamat lezárását jelenleg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) blokkolja. Az MNV az egyetem által már júliusban elkért szerződéstervezetet csak augusztus végén küldte el. Abban a jogszabályi előírásokon jóval túlmenő feltételeket támasztottak, ám az egyetem jogszerűen támasztott kifogásaira augusztus 24. óta nem válaszoltak – írták. Emiatt áll az átadás-átvétel az intézmény szerint. Ezért a Színművészeti távozó vezetése szerint a számvevőszéknek az SZFE helyett az MNV felé kellene felhívással élnie.

Arról is írtak, hogy az egyetem vezetésének tapasztalatai szerint az ÁSZ nincs tisztában az egyetemek működésével. „Azt viszont akár tudhatnák is, hogy az átadás-átvételért nem az egyetem lemondási idejüket töltő vezetői felelősek, hanem a működés folytonosságát biztosító kancellár. Ennyit az ÁSZ kijelentéseinek megalapozottságáról” – közölték.

Az SZFE közleménye kitért a számvevőszéknek arra a megjegyzésére is, miszerint 10 éve sorozatos szabálytalanságok jellemzik a működést. Az SZFE ezt az intézmény ellen folyó kampány részének tekinti. Azt írták továbbá, hogy a csúsztatások és sejtetések mögül nem sejlik fel, hogy az ÁSZ vizsgálatai során egyetlen tényszerű megállapítást nem közölt az egyetemmel, amely akár egy szabálysértési eljárást megalapozott volna. Ezzel szemben szinte kizárólag olyan életidegen szabályzatokat, dokumentációkat és folyamatleírásokat hiányolt az ÁSZ, amelyek csak az állami intézmények esetén készítendők el kötelezően. A magánegyetemmé válás pont ezek alól ad felmentést. „Azzal érvelni tehát, hogy mennyivel szabályszerűbbé válhat az egyetem gazdálkodása a modellváltás után, bár meglehetősen visszás, tényszerűen igaz: a sokkal kevesebb értelmetlen és egyúttal a működést akadályozó szabályozónak könnyebb megfelelni” – jegyezték meg.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a modellváltásig az Emberi Erőforrások Minisztériuma valamint az Innovációs és Technológai Minisztérium volt az intézmény fenntartója, így szerintük jogos a kérdés: hogyan hagyhatták ezt az egészet az elmúlt 10 évben ők, akik a törvényes működésért felelnek, ha az ÁSZ már réges-rég rávilágított a működési hiányosságokra. Egyúttal jelezték azt is, hogy a tegnapi figyelemfelhívást a kormányzati megrendelés teljesítésnek tartják.

Az ügy előzménye, hogy a kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. Az átalakítás ellenzői szerint az egyetemet belekényszerítik ebbe, és elveszti autonómiáját. Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói ezért a múlt hétfő esti demonstráció után elfoglalták az intézmény Vas utcai épületét, és blokádot emeltek. Vasárnap pedig több ezres élőláncot is szerveztek, hogy jelezzék, elfogadhatatlannak tartják azt, ahogy a kormány átalakítja az intézményt.

FRISSÍTÉS
Az ÁSZ sem hagyta szó nélkül az ügyet, újabb közleményt adtak ki. Ebben azt közölték, már hat hónappal ezelőtt felhívták a figyelmet, hogy „mivel az egyetem gazdálkodása évek óta nem felel meg a törvényi előírásoknak, ezért a közpénzek szabályszerű felhasználása és a közvagyon védelme érdekében indokolt megfontolni az SZFE közfeladatainak más szervezeti keretek között történő ellátását.” A legutóbbi, 2019-ben lezárt ellenőrzése után a jelentéstervezetet – ahogy minden esetben – az ÁSZ észrevételezésre megküldte az SZFE vezetőinek, ám sem a rektor, sem a kancellár nem vitatta azt. – Mindezek ismeretében érthetetlen az SZFE távozó vezetőinek mai közleményében olvasható felelősséghárítás és magyarázkodás – zárták soraikat.