Kell-e nekem harmadik oltás?

Kell-e nekem harmadik oltás?

Az asszisztens átadja az orvosnak a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját (Fotó: MTI/Balázs Attila)

A rövid válasz: kell. A hosszabb válasz az, hogy ha a szakmai szempontok szerint tervezték volna meg a harmadik oltási kampányt, akkor ugyanúgy priorizálni kellett volna a sérülékeny társadalmi csoportokat, ahogy az az első oltásoknál működött. Ettől függetlenül a lényeg: a harmadik oltás senkinek sem árt, viszont mindenkinek használhat, függetlenül az első oltások típusától. A Sinopharmmal oltott idősek számára viszont szinte kötelező.

Cikkünk írásakor kevesebb mint 440 ezren kapták meg Magyarországon a harmadik oltást, ami kifejezetten kevés ahhoz képest, hogy hazánkban a világon az elsők között tették lehetővé a ismétlő oltások beadását, válogatás nélkül mindenki számára. Izraelben, ahol a harmadik oltással sikerült letörni a delta-variáns okozta újabb járványhullámot, két hét alatt többször annyi embert oltottak be, mint Magyarországon egy hónap alatt.

A harmadik oltás egyelőre tehát nem mozgatta meg a legtöbb embert, kivéve a kínai oltással oltott 60 év feletti időseket. Ez nem is csoda, hiszen a nyáron már botrányig fajult a tömeges felháborodás amiatt, hogy az antitesttesztekből tömegesen derült ki, a Sinopharm-oltás az idősek egy részében gyakorlatilag semmilyen védettséget nem alakított ki. A független szakértők között sokan ténynek tekintik, hogy a kormány azért tette lehetővé a harmadik oltást mindenki számára, hogy ne legyen annyira nyilvánvaló, az egészet a sokszor működésképtelen kínai oltás kényszerítette ki. Amint lapunk feltárta, a kétségbeesett emberek más lehetőség híján Romániába jártak, ahol mindenféle regisztráció nélkül beoltják a Nyugaton elfogadott vakcinákkal az embert.

• Mit javasol Duda Ernő virológus?
• Mit tegyenek a nem veszélyeztetett csoportba tartozó fiatal, egészséges felnőttek?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 17-én megjelent, 2021/38. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!