Végrehajtó, vagy konstruktív vezető?

Végrehajtó, vagy konstruktív vezető?

Takács Péter (Fotó: Magyar Orvosi Kamara/Halász Nóra)

Arrogáns, karrierista, hűséges pártkatona, Orbán-rajongó, jó végrehajtó, a szakmai véleményekre nyitott, konstruktív vezető – csak néhány azon jelzők közül, amelyekkel a Belügyminisztérium múlt héten kinevezett egészségügyi államtitkárát illették lapunknak nyilatkozó ismerői. Hogy Takács Pétert melyik oldaláról ismerheti meg a szakma és a szélesebb közvélemény, egyelőre kérdés, ám a Magyar Orvosi Kamara előtti szűzbeszédében az utóbbi véleményt igyekezett erősíteni.

A szélesebb közvélemény számára eddig ismeretlen, a szakmai berkekben azonban jól ismert – és megosztó személyiségű – Takács Péter a május 24-én megalakuló ötödik Orbán-kormány egészségügyi államtitkára. Kinevezése része az egészségügyi kormányzat gyökeres átalakításának, hiszen a szakterület a megszűnő Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi) a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium alá kerül. Ez önmagában nem okozott különösebb meglepetést, hiszen a járvány elleni védekezés irányítását a BM látta el, de efelé mutató jelként volt értékelhető azt is, hogy a Pintér-tárca – és nem az Emmi – rendelte meg azt az egészségügy átalakításának lehetőségeit vizsgáló tanulmányt, amely 280 millió forintba került, és amit 2020-ban inkább tíz évre titkosítottak.

De vissza jelenbe: az új kormányzati célkitűzésekről egyelőre csak elképzeléseink lehetnek Pintér Sándor népjóléti bizottság előtti meghallgatása, illetve Takács Péter első államtitkári minőségben, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) rendezvényén mondott beszéde alapján.

• Milyen pályafutást tudhat háta mögött az új egészségügyi államtitkár?
• Ismerői szerint milyen vezetői és emberi adottságai vannak?
• Hogyan értékeli a szakma Takács Péter kinevezését?
• Jelenthet-e szakmai aggályt Takács feltétlen Fidesz-hűsége?

A válaszokat és a teljes riportot a Magyar Hang június 3-án megjelent, 2022/23. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!