Újabb felvonás következik a bolgár politikai drámában

Újabb felvonás következik a bolgár politikai drámában

Bojko Boriszov, a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt vezetője, volt kormányfő választási nagygyûlést tart a délnyugat-bulgáriai Blagoevgradban 2023. március 23-án (Fotó: MTI/EPA/Vaszil Donev)

Két éven belül már az ötödik parlamenti választást tartják vasárnap Bulgáriában, hogy végre működőképes kormánya legyen az országnak, amelyre óriási feladatok várnának az elkövetkező időszakban. Ezek közül a legfontosabb vitathatatlanul a gazdaság rendbetétele lenne, ugyanis a balkáni ország nem kisebbre vállalkozott, mint hogy 2024. január 1-jén csatlakozik az euróövezethez. De milyen esélyeik vannak a bolgároknak, hogy végre életképes kormányuk legyen?

Hogy a bolgár politikai válság lényegét megértsük, egészen 2021-ig kell visszamennünk, amikor a választáson – amelyeket napra pontosan két éve tartottak – Bojko Boriszov Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű pártja jelentősen visszaesett a négy évvel korábbi eredményeihez képest.

• Miért húzódik évek óta a politikai válság Bulgáriában?
• Hogyan állnak az erőviszonyok?
• Van esély arra, hogy véget érjen a politikai válság?

A teljes cikket a Magyar Hang március 31-én megjelent, 2023/13. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!