Pocokinvázióval küzdenek a földeken

Pocokinvázióval küzdenek a földeken

Mezei pocok (Fotó: Wikipédia)

Az idei mezeipocok-szaporulat sok éve nem látott magasságokba hágott. A környezeti feltételek az utóbbi hónapokban ideálisak voltak a rágcsálók számára, így egy pár akár 200 utódot is a világra hozhatott. A pockok nagy károkat okoznak a mezőgazdaságnak, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara „a védekezési lehetőségek kibővítését” kérte a hatóságoktól. Csakhogy a drasztikusabb irtási módszerek az ökológiai szempontból jelentős állatfajokat és az őket fogyasztó, esetenként ritka ragadozókat is veszélyeztetik.

Vannak olyan szántóföldi mezőgazdasági kultúrák az országban, amelyekben a lépten-nyomon futkározó mezei pockok akár nyolcvan-száz százalékos pusztítást is okoztak. Jelenleg a mezei pocok a legnagyobb károkat okozó mezőgazdasági rágcsáló kártevő – tömegességére jellemző, hogy sok ragadozó a szinte kizárólagos pocokzsákmányolásra állt át, hiszen kis túlzással csak össze kell szedegetni őket a földről.

A rágcsálópopulációk természetes viselkedése az egyedszám esetenként drámai fluktuációja. A rágcsálók hihetetlenül gyorsan szaporodnak, éppen azért, hogy a kiszámíthatatlanul hozzáférhető táplálék hirtelen jött bőségét minél gyorsabban ki tudják használni. Ugyanakkor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint az idei „pocokinvázió” különlegesen súlyos, amiben a pockok számára egyre kedvezőbbé váló időjárás mellett az újonnan elterjedt mezőgazdasági eljárások, így a forgatást nélkülöző talajművelés, az elmaradó tarlóhántás, illetve az ugaroltatás is bűnösök. Így ugyanis a pockok járatai bolygatatlanok maradhatnak. Bár a NAK közleménye nem tartalmazza nyíltan ezt a szót, kimondatlanul az ökológiai mezőgazdasági szemléletet okolják a pockok rohamáért. Illetve természetesen „Brüsszelt”, hiszen megjegyzik, hogy ezek az új eljárások „az európai uniós agrártámogatások feltételrendszerének változása miatt” jöttek divatba.

• Hogy kell elképzelni, mennyi pocok van a termőföldeken?
• Mennyire számít különlegesnek a mostani „invázió”?
• Milyen eljárásokat engedélyeztek az irtásukra?
• Mit tesz a méreg a ragadozómadarakkal, amelyek megeszik a pockokat?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap 2023/48. számában találja. Vegye meg december 7-ig kapható nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!