Számos kisgyerek életét nehezítik a covid utóhatásai

Számos kisgyerek életét nehezítik a covid utóhatásai

Várandós covidos beteg a Northwestern Egyetem klinikáján (Fotó: Northwestern University)

Bár a covidpandémia kezd a múlt ködébe veszni (és a spanyolnáthához hasonlóan kitörlődni az emberek emlékezetéből), nem mindenki olyan szerencsés, hogy egyszerűen megfeledkezhessen róla. Számos kisgyerek él a világon, akik egész méhen kívüli életüket a covid utóhatásaitól gyötörten voltak kénytelenek eddig leélni, hiszen az anyjuk terhesen fertőződött meg a betegséggel, és a vírus még akkor is károsította a magzat légzőrendszerét, ha a szervezetét egyébként nem fertőzte meg. Ahogy sok más komplikáció veszélyét, e szövődmény kockázatát is drasztikusan csökkentette az oltás – és csökkenti ma is, mert a covid egyáltalán nem tűnt el, csak megszoktuk.

A Nature egyik társlapjában megjelent kutatás azt állapította meg, hogy ha az anyuka terhesen covidos volt, akkor a babánál háromszor nagyobb eséllyel alakulnak ki súlyos légzési problémák. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a covidos anyukák babáinál ezeknek a tüdőbetegségeknek a gyakorisága 15 százalékos, míg a pandémia előtti terhes nők gyerekeinél csupán 5-6 százalékban fordulnak elő ilyen problémák.

Az újszülöttek légzési problémái akár olyan súlyosak is lehetnek, ami már az életüket veszélyezteti, és intenzív osztályon kell őket kezelni, ahol intubálják és lélegeztetik őket. Tehát a tüneteik bizonyos mértékig hasonlók a súlyos covidmellékhatással küzdő felnőttekéihez. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatói által vezetett vizsgálatba 221 terhesen covidos anya összesen 227 babáját vonták be (voltak ikrek is közöttük). A súlyos légzési nehézséggel küzdő csecsemők átlagosan 24 napot töltöttek kórházban, és egyikőjük sem hunyt el a vizsgálat fél éve alatt. A babák kórtörténetét tehát hat hónapig követték, így a kutatóknak arról nincs információjuk, hogy ezt követően voltak-e még maradandó tüneteik, illetve egészségkárosodásuk.

• Hogyan károsítja a covid a magzatot?
• Milyen gyakori ez a probléma?
• Mit lehet ellene tenni?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: covid, újszülött