A parlamenti ellenzék választási bukása

A parlamenti ellenzék választási bukása

Magyar Péter megérkezik a választási eredményvárója helyszínére 2024. június 9-én (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Megtörtént hát az eddigi ellenzék leváltása az európai parlamenti választásokon, a Tisza Párt áradása mindenkit elsodort – kivéve a Fideszt, amelyik százalékosan meggyengült valamelyest, de egyértelműen a legerősebb párt maradt. Ha az EP-választások és az önkormányzati választások eredményeit egyaránt figyelembe vesszük, akkor a NER uralma egy most tartandó országgyűlési választáson sem bukna meg. A Fidesz mégsem lehet teljesen nyugodt, mert az elmúlt 14 év eddigi legerőteljesebb kihívója emelkedett ki Magyar Péter személyében.

Keserédes győzelem

Az elmúlt két év megannyi gazdasági baja, valamint a kegyelmi botrány ellenére tekintélyt parancsoló eredménynek számít, hogy a Fidesz–KDNP európai parlamenti listája valamivel több mint 2 millió szavazatot kapott. Joggal lehetnek büszkék erre az eredményre azért is, mert a kormánypárti szövetség a korábbi EP-választásokon rendre kevesebb szavazatot tudott összegyűjteni a mostanihoz képest. Százalékos arányban viszont már érdemi visszaesés következett be, hiszen az öt évvel ezelőtti 52 százalékos eredmény 44,7 százalékra süllyedt, és ami ennél is rosszabb, az eddigi 13 európai parlamenti mandátumból már csak 11 illeti meg a Fidesz–KDNP-listát. Kifelé ez mindenképpen rossz üzenet, mert némi gyengülést jelent, ami persze nem drámai, de arra elegendő, hogy a Fidesz a korábbiakhoz képest kevesebb képviselőt tud bevinni egy majdani európai parlamenti frakcióba, mint amennyit eredetileg szeretett volna.

• Mi hozta el a Tisza Párt sikerét?
• Még csak most jön a neheze Magyar Péterék számára.
• Mi figyelmezteti a Fideszt?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap június 20-ig kapható 2024/24. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!