„A siker mindig gyanús”

„A siker mindig gyanús”

Dés László (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Fotó: Végh László

Útjára indul a Gramofon podcast, amely stratégiai partnerünk, a Gramofon zenei folyóirat szerkesztésében látható és hallható a Magyar Hang csatornáján. Első vendége a Kossuth-díjas szaxofonos-zeneszerző, Dés László, aki szeptember 6-án, a Papp László Budapest Sportarénában ad nagykoncertet Tóth Vera, Geszti Péter és színész barátok közreműködésével. Az alábbiakban a Gramofon portrécikke olvasható Dés Lászlóról, amelyet unokatestvére, Hollós Mihály készített.

Dés László első kompozícióját 13 évesen, 1967-ben írta Jazzvigyor címmel, és már akkoriban azt mondogatta, hogy talán jazz-zenész lesz belőle. Először óvodáskorában figyeltek fel arra a környezetében lévő felnőttek, hogy jó a hallása és szeret énekelni. „Hat éves koromban zeneiskolába írattak, ahol intenzív képzés folyt: napi két énekóránk volt, és hangszert is kellett választani – meséli. – Diáktársaim 80 százalékához hasonlóan én is a zongora mellett döntöttem, ami okozott némi bonyodalmat, ugyanis nem volt otthon zongoránk, ezért bekéredzkedtünk a Városmajor utcai iskolába, ahol lehetőségem nyílt a gyakorlásra. Amikor második osztályos lettem, a szüleim óriási áldozatot hozva, 17 ezer forintért részletre vásároltak egy Förster zongorát. Ez akkoriban – az 1960-as évek elején – hatalmas összegnek számított.”

• Hogyan találkozott Dés László a jazz-zel?
• Miként reagált környezete, amikor bekerült az LGT-be?
• Mit tanult a katonaság alatt és hogyan jöttek életébe a filmzenék?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap szeptember 1-jén megjelent, 2023/35. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!