A tiszta tizenkettő

A tiszta tizenkettő

A sztrájk alapjog felirat a budapesti Leövey Klára Gimnázium oldalán 2022. február 21-én (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Büszke magyarnak lenni, de jó is az. Mostanság ugyan meglehetősen nehéz feladat, mert mire is legyünk azok így a leépülő demokrácia, és a felépülő illiberális bigyó közepette, amikor leginkább a múltba és Keletre, mintsem Nyugatra és a jövőbe tart hőn szeretett kompországunk. Tudom, tudom, a történelmünkre, az elődök által megszenvedett, és a legújabb épített örökségünkre, a ránk maradt kulturális hagyományainkra, Bartókra, Kodályra, a mezőségi muzsikusokra, hazánk természeti adottságaira, a nagyszerű sportteljesítményekre, a Nobel-díjasokra is büszkék lehetünk, csakhogy ebben semmi kihívás nincs, ez – mondhatni – természetes.

A jelen, na, az már döfi! Napjainkban „Németh Szilárd szavai szilárdak, mint neve is, nomen est omen. Nála hitelesebben megnyilatkozó politikust nem ismerek” – by Bagdy Emőke. Meg Mészáros Lőrinc, és Tiborcz István, és az 57 ezer forintos nyugdíja miatt siránkozó, de Völner Pál mellett akkor is, azért is kitartó „hisz földik vagyunk” néni, a Márki-Zay Pétert állon vágó másik idős asszony, Orbán Viktor vagyonbevallása, földön, vízen, levegőben propaganda, Hatvanpuszta, a tolvajlás, mint konzervatív rendszerszervező elem, Donald Trump meghívása, Rogán Antal találmánya, a miniszterelnöktől idézve ítélkező bíró, a hatósági áras piacgazdaság, negyvenháromezer többségében idős, krónikus beteg, és oroszbarátság.

Az itt és most a veszélyhelyzeti hirtelen rendeletben sarokba szórt kukoricára térdepeltetett pedagógustársadalom. És lám, épp ebből szökkent szárba valami apró, pici, amire oly sok idő múltán végre büszkék lehetünk. A levél vasárnap este érkezett: „A holnapi napon polgári engedetlenségben veszek részt a pénteki rendeletre reagálva a sztrájkkal kapcsolatban – nem veszem fel a munkát. Ez nem sztrájk, hiszen egyeztetés nélkül azt nem lehet tartani, meg sok más szempontból sem az, utánakereshettek, és akinek van kérdése, annak szívesen válaszolok, de órán erről nem tervezek beszélni részletesebben.”

A teljes cikket a Magyar Hang február 18-án megjelent, 2022/8. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!