Egyetlen ütőkártyája maradt a világnak a tálibokkal szemben

Egyetlen ütőkártyája maradt a világnak a tálibokkal szemben

Tálib harcosok őrt állnak az Egyesült Államok kabuli nagykövetségének épülete közelében, amelyet korábban amerikai katonák őriztek Kabulban 2021. augusztus 17-én (Fotó: MTI/AP/STR)

Reményüket fejezték ki a tálibok kedden, hogy nemzetközileg is elismerik, ők képviselik törvényesen Afganisztánt. Az iszlamisták azzal érvelnek, hogy a diplomáciai szerepvállalásuk elősegítené a globális biztonságot és enyhítené az afgánok szenvedéseit a könyörtelen háborúk után.

De miért is olyan fontos a táliboknak, hogy elismerjék őket külföldön?

Mint ismert, a kilencvenes években a tálib rezsim egyszer már megtapasztalta, milyen is a nemzetközi közösség páriájának lenni: akkor mindössze három ország, Pakisztán, az Egyesült Arab Emírségek, illetve Szaúd-Arábia ismerte el őket, ami több okból is óriási problémákat okozott az uralmuk fenntartásához. Akkor a fő nehézséget az jelentette, hogy Afganisztánnak így gyakorlatilag megszakadt majdnem minden országgal a kapcsolata, ami nem csak az utazásokat tette teljesen lehetetlenné, hanem teljesen lefékezte az afgán gazdaságot. A lakosság elégedetlensége akkor napról napra nőtt, amit csak tetéztek a rendkívül szigorú vallási szabályok, illetve a tálibok által elkövetett mindennapos visszaélések.

Mi a helyzet ma?

Az elmúlt húsz évben Afganisztán alapvetően megváltozott: a városiasodás felgyorsult, de az ország GDP-je is megötszöröződött. És bár ebből az afgán lakosság nem látott túl sokat – sőt a kabuli rezsim éppen ezért vált egyre népszerűtlenebbé az emberek szemében –, annyi bizonyos, hogy egy ilyen gazdaságnak már jóval több forrásra van szüksége, mint amennyire a kilencvenes években volt szüksége a rurális jellegű gazdaságnak.

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!