Ezért hízelgi körbe a magyar kormány Robert Ficót

Ezért hízelgi körbe a magyar kormány Robert Ficót

Szijjártó Péter és Robert Fico 2022. december 6-án Pozsonyban (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Nem Magyarországon, hanem Szlovákiában van gond a jogállamisággal! – üzente meg az Európai Bizottságnak Robert Fico korábbi szlovák kormányfő, aki december 6-án közös sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel Pozsonyban. A két politikus szemmel láthatóan óriási egyetértésben állt a kamerák elé, ahol Fico élesen bírálta az Európai Unió oroszellenes szankcióit, és kifejezte egyetértését azzal, hogy a magyar kormány nem támogatja a közös hitelfelvételt. A magyar diplomácia feje sem fukarkodott a dicsérő szavakkal: Szijjártó szerint Fico kiérdemelte Magyarország tiszteletét, miután hivatali ideje alatt új dimenzióba lépett a magyar–szlovák együttműködés, amelynek nyomán mindkét országban jobb lett az emberek élete.

Hogy a magyar kormány és az Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer) vezetőjének kapcsolata évek óta jó, az persze egyáltalán nem titok, ahogy az sem, hogy a szlovéniai parlamenti választások óta – amikor Orbán Viktor szövetségese, Janez Jansa jobboldali populista pártja elbukott – a Fidesz lázasan keresi Európában lehetséges jövőbeni partnereit. Az unióban szövetségesek nélkül maradt magyar kormány számára Fico több szempontból is ígéretes lehetőségnek tűnik.

• Hogy lett patyolattiszta Fico múltja?
• Miért épít rá a magyar kormány?
• Már csütörtökön megbukik a szlovák kormány?

A teljes cikket a Magyar Hang december 9-én megjelent, 2022/50. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!