Gázos helyzet Európában

Gázos helyzet Európában

Magyarország és Szerbia közötti földgázvezeték mérőállomása Kiskundorozsmán (Fotó: Szijjártó Péter/Facebook)

Hosszú ideig kifejezetten alacsony volt a gáz ára, különösen a koronavírus-járvány idején esett vissza a kereslet a fűtőanyag iránt, és süllyedt soha nem látott mélységbe a földgáz ára. Az elmúlt egy évben azonban csaknem huszonötszörösére emelkedett a piaci ár. Tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy az európai gáztárolók alig 75-77 százalékos töltöttségi szinten vannak, miközben egy normál évben ilyenkor már 90 százalék fölött szoktak járni, miközben az elmúlt évek leghidegebb telét ígérik a meteorológusok.

Ha ez nem lenne elég, még hatalmi játszmák is beleszólnak a pillanatnyi árak alakulásába. Oroszország például szállítja ugyan a szerződött mennyiséget az uniónak, annál azonban egy köbméterrel sem többet. Ez különösen azért jelent gondot, mert a legnagyobb holland gázmező kitermelését visszafogják, és lassan teljesen leáll, Norvégiában karbantartás miatt szintén csökkenőben a termelés, az Egyesült Államokból remélt cseppfolyós gáz pedig nem nagyon érkezik. Mindennek hatására oda a tavaly még realitásnak tűnő, tartósan alacsony gázár.

• Mikor érkezik orosz gáz az Északi Áramlat 2 vezetéken?
• Mennyire telítettek a hazai gáztározók?
• A fűtési költség emelkedésén kívül minek az árát növelheti még a drága gáz?

A teljes cikket a Magyar Hang október 8-án megjelent, 2021/41. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!