„Az emberiség nem a szükségleteit, hanem az igényeit elégíti ki”

„Az emberiség nem a szükségleteit, hanem az igényeit elégíti ki”

Gyulai Iván és lánya a gömöri termékbolt előtt (Fotó: Albert Enikő/Magyar Hang)

Térjünk vissza ahhoz a tudáshoz, amire a természet tanít minket! Akkor nem csupán egészségesebben élhetünk, de védettebbek leszünk a klímaváltozás szélsőségeivel szemben, sőt, akár az Alföld elsivatagosodását is megállíthatjuk. Dr. Gyulai Iván ökológus Gömörszőlősön évtizedek óta az ember- és környezetbarát gazdálkodás szerint műveli mintagazdaságát, az utóbbi időben mind többen csatlakoznak hozzá.

A falu nyugati szélén már a szlovák határ húzódik, a közeli várost pedig a tíz kilométerre fekvő Putnok jelenti. A környék Borsod perifériája, nem csupán földrajzi értelemben. Gömörszőlősre érkezve mégsem a keleti végek kilátástalansága fogad. Hófehérre meszelt, muskátlis parasztházak, fafaragással díszített tornácok, a helytörténeti múzeum szabadtéri gyűjteménye. De nincs szó egyszerű múltba révedésről, a vendégházakban a legkorszerűbb technológiával hasznosítják a nap energiáját, a kertészetben ökotudatos gazdálkodás folyik. A fenntartható életmód meghonosítása javarészt Gyulai Ivánnak köszönhető.

– A 80-as években jártam először ezen a vidéken, amikor miskolci természettudományos muzeológusként egy elnádasodott tőzegmohalápot igyekeztünk megmenteni. A rekonstrukciós munka végén előadást tartottunk a környékbelieknek. Akkor jött oda hozzám egy helybéli lokálpatrióta, E. Kovács László, hogy mentsük meg a falut is, mert végveszélybe került. Mondtam neki, én eddig csak lápot mentettem, nem tudom, falut hogyan kell – idézi fel az ökológus a kezdeteket.

• Hogyan lehet ásás, locsolás, gyomlálás, műtrágyázás és vegyszerezés nélkül bőséges, egészséges termést kapni?
• Mi lehet a megoldás az egyre forróbb, aszályos időszakokra?
• Miként próbálják egyre több emberhez eljuttatni a fenntartható gazdálkodás alapjait?

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 12-én megjelent, 2022/33. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!