Grecsó Krisztián: Sikerült visszaépíteni a kasztrendszert

Grecsó Krisztián: Sikerült visszaépíteni a kasztrendszert

Grecsó Krisztián író (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

 

Sajnos sikerült visszaépíteni a kasztrendszert, és szegénynek lenni szégyen. Takargatni kell, mintha a nélkülöző hibája lenne – többek között erről beszélt lapunknak adott interjújában Grecsó Krisztián. Azért is öngól ez szerinte, mert ha a szegénynek kell szégyellnie magát, az a hűbéri rendszer győzelme. És akkor a legszebb szavakkal sem tudja az ember a hűbérrendszer ördögi körét kikerülni. – Hiába mondod, hogy de hát „nem ellenetek mondom”, „értetek beszélek”. Nem jön létre efféle retorikai helyzet – tette hozzá az író.

Interjúnkban szóba kerültek a mai kultúrharcos indulatok is. A szerző a rendszerváltás idején nem gondolta volna, hogy a népi-urbánusnak nevezett konfliktusok újratermelődhetnek még. De az is elkeseríti, hogy ha a másik oldalra címkézett emberrel barátkozik, sőt, még együtt is dolgoznak, azt mások rossz néven veszik. – Paraszti közegből jövök, vidékről, kisvárosi szerkesztőségekben tanultam a szakmát, az újságírást, a szerkesztést, meg aztán néptáncos voltam évtizedeken át. Ezek a közegek hagyományosan inkább a jobboldal felé húznak. De én nem fogok valami törzsi tudat kedvéért rosszban lenni a régi kollégáimmal, barátaimmal, sőt, szívesen szerzek újakat – fejtette ki Grecsó Krisztián.

• Mi mindent írt át benne betegsége?
• Mit tapasztalt a járványidőszak alatt?
• Hogyan lehet megszakítani szülőként a rossz minták láncolatát?

A teljes cikket a Magyar Hang február 17-én megjelent, 2023/7. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!