Győzhet-e Dobrev Klára?

Győzhet-e Dobrev Klára?

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje beszédet mond a DK XI. kongresszusán és ellenzéki előválasztási kampánynyitó rendezvényén a Kongresszusi Központban 2021. augusztus 29-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

Az ellenzéki térfélen szakmai előélete alapján veri a mezőnyt. Vállalati menedzserként, közigazgatási vezetőként egyaránt kipróbálta magát. Az átlagnál jobban ismeri az uniós pályázati rendszereket: 2002 után a Miniszterelnöki Hivatal Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának elnökhelyettese volt, később a magánszférában ebben a témakörben adott tanácsokat ügyfeleinek. Számviteli jogot tanított az ELTE-n. Idegennyelv-tudása impozáns: a magyar mellett bolgár, orosz, német, angol nyelven is beszél. Az Európai Parlament egyik alelnökeként az ülések vezetése mellett lehetősége van kapcsolatépítésre. Habár ezt nem most kezdte, hiszen vállalati és közigazgatási vezetőként számos fontos emberrel ismerkedhetett meg, nem beszélve azokról az évekről, amelyeket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök feleségeként töltött el.

A 2019-es európai parlamenti választásokon a DK nagyrészt az ő személyének köszönhette a váratlan sikert, a négy EP-mandátumot és a 16 százalékos listás eredményt. Ne felejtsük, hogy egy évvel azelőtt a párt csak kínnal-keservvel tudta átlépni az 5 százalékos parlamenti küszöböt, ehhez képest a DK nagyot javított támogatottságán, legyőzve – meglehet, véglegesen – egykori anyapártját, az MSZP-t, amelynek szavazói egy része át is pártolt hozzájuk. Dobrev Klára berobbant a magyar politikába, gyűlései megteltek választópolgárokkal. Nálunk újdonságnak számított a női listavezető (tőlünk nyugatabbra egyáltalán nem, de most ezt hagyjuk), ő lendületet, új színt hozott a pártjába, és az üzenet is egyértelmű volt: az Európai Egyesült Államok (jelentsen ez bármit is) támogatása.

Erről is olvashat a cikkben:
• „A kampánynyitón olyan üzenettel kellett volna előállnia Dobrevnek, amely legalább hetekre témát ad a közvélemény számára.”
• „Dobrev versenyhátránya, hogy meg sem próbál szót érteni a jobboldali választókkal.”
• „Dobrevnek még érnie kéne, túl hamar akar miniszterelnök lenni. Az előválasztást ugyan megnyerheti, de győzelmére rámehet az ellenzék jövő tavasszal.”

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 3-án megjelent 2021/36. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!