„Az emberek a magukénak érezhették a Másfélmillió lépés világát”

„Az emberek a magukénak érezhették a Másfélmillió lépés világát”

Rockenbauer Zoltán és Pál a hatvanas évek közepén (Fotó: Rockenbauer Zoltán archívuma)

 

Rockenbauer Pál olyan korban készített hazai és nemzetközi természetfilmeket, amikor ez egyáltalán nem volt olyan egyszerű és evidens, mint manapság. Nem úgy volt, hogy például kitalálta, hogy elmenne a Boszporuszra, majd vételezett kamerát, megcsinálta az útlevelét, és ment is. Erről a fia, Rockenbauer Zoltán művészettörténész, egykori politikus mesélt nekünk.

Miért emelkedhetett ki a Másfélmillió lépés… Rockenbauer Pál pályáján? – Talán mert az emberek sokkal inkább érezték magukénak a magyar környezetet. Lehet csodálni a távoli világot, de a Másfélmillió lépés a kisvárosi-falusi emberek életéről, tájairól szólt a maga közvetlenségével – mondta.

Bő tíz éve Bayer Zsolt próbálta folytatni is a műsort – harminckét évvel később. Mit szólt ehhez Rockenbauer Zoltán? – Annak nem örültem, nem is kért engedélyt. Sándor Pál viszont igen, aki korábban felhívott, hogy forgatna egy filmet a témában, hozzájárulok-e. Beleegyeztem, és akkor egyszer csak jött Bayer sorozata, nem is tudtam róla – igen kínos volt számomra. Felhívtam Sándor Pált, hogy természetesen csinálja meg a sajátját, de mondta, hogy akkor inkább hagyjuk – mesélte.

• Hogyan tudták elérni a távoli földrészeken kiránduló természetfilmest?
• Mennyire végezhette szabadon munkáját?
• Mi vezetett öngyilkosságához?

A teljes cikket a Magyar Hang január 13-án megjelent, 2023/2. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!