Egyelőre hiába remélték, hogy megmenthetnek évi 650 ezer embert

Egyelőre hiába remélték, hogy megmenthetnek évi 650 ezer embert

Az Imbokodo vizsgálatban való részvételre bíztató plakát az egyik dél-afrikai klinikán (Fotó: Johnson&Johnson)

Az utolsó olyan kísérleti HIV-vakcina is elbukott a legvégső (fázis III-as) klinikai teszteken, amely belátható időn belül még eséllyel bizonyulhatott volna hatékonynak a betegség elleni harcban. A független bizottság értékelése szerint a vakcina ugyan biztonságos volt, de nem akadályozta meg a HIV-fertőzést. Ez nagy csalódás, hiszen a HIV még ma is 650 ezer embert öl meg évente, az áldozatok többsége a legelesettebb afrikai felnőttek és gyerekek közül való.

A HIV/AIDS elleni harc utóbbi néhány éve viszonylagos optimizmusban telt, de ennek most egy időre vége. Hiszen az elmúlt évek során számos reménybeli HIV-vakcinával kezdtek nagy léptékű, több ezer fő részvételével végzett klinikai teszteket, és az orvosi biotechnológia forradalmi fejlődése reménnyel töltötte el a kutatókat, hogy végre fogást találhatnak a HIV-en (a HIV a humán-immundeficienciavírus rövidítése, így a nem helyes a HIV után írni, hogy „vírus” – a szerk.).

A HIV megátalkodott kórokozó, minden ízében az immunvédelem elhárítását szolgálja. Hihetetlenül gyorsan mutálódik, olyan sebességgel, amivel eddig – és sajnos úgy tűnik, még mindig – a vakcinafejlesztés nem tudta felvenni a versenyt, így minden kísérleti oltóanyag körökkel le volt maradva a vírus mögött. Ráadásul a HIV még vastag cukorburkot is növeszt maga köré, ami tovább nehezíti az emberi immunrendszer antitestjei számára, hogy felismerjék, és ezzel megjelöljék kiiktatásra az ölő immunsejtek számára. A HIV a tökéletes gyilkos.

• Miért vallott kudarcot a vakcinakísérlet?
• Mit lehet most tenni?
• Miért olyan nehéz a HIV ellen védőoltást fejleszteni?

A teljes cikket a Magyar Hang február 3-án megjelent, 2023/5. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: védőoltás, HIV, AIDS