Imádságban megharcolva hagytam ott a közéleti pályát – mondta Balog négy éve

Imádságban megharcolva hagytam ott a közéleti pályát – mondta Balog négy éve

Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Balog Zoltán püspököt, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökét a Karmelita kolostorban 2022. június 27-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Balog Zoltán, mint a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke az elnökségi tanács nevében kedd délelőttre hívta össze az egyház összes esperesét és egyházmegyei főgondnokát. Ők nem egy választott testület, nem is dönthettek (volna) a püspök visszahívásáról, így a kedd délutáni titkos szavazásuk (melyen a megjelentek 86 százaléka a püspök maradása mellett voksolt) akár egy egyszerű közvélemény-kutatásnak is nevezhető. Az is sokatmondó (és ezt a kedd este kitett videóból tudjuk), hogy az eredetileg meghívottak négyötöde fogadta el a meghívást – vagyis minden ötödik meghívott nem. Pedig mindenki pontosan tudta milyen, az egész országot megrengető fontos ügy kapcsán érkezett a meghívó – így ezek a lelkészek és főgondokok vélhetően nem akartak asszisztálni Balog magyarázkodásához.

„Isten vezetésére figyelve, imádságban megharcolva hagytam ott a közéleti pályát” – írta 2020 novemberében, a Dunamelléki Református Egyhézkerület püspökválasztása előtti bemutatkozásában, azt sejtetve, hogy a politikusi múltját maga mögött hagyva most már csak a lelkészi (és ha megválasztják, a püspöki) feladataira fog koncentrálni. Ebben, úgy tűnik, nem mondott akkor igazat, hiszen kedd este a súgógépről felolvasott szövegben arról beszélt: az elnökségi tanács, vagyis négy püspök és négy főgondnok határozottan arra kérte őt, gondolja át közéleti szerepvállalásait, hogy azok mennyiben egyeztethetőek össze a zsinat lelkészi-elnöki megbízatásával. „Ennek a kérésnek eleget fogok tenni” – ígérte.

• Mire utal Balog ezen mondata?
• Miért fontos neki a következő két hét, és milyen két tényezőtől függ a sorsa?
• Mit mondott korábban Balog a politikai szerepvállalásáról?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!