Színfalak mögé szorított transzparencia

Színfalak mögé szorított transzparencia

Orbán Viktor uniós zászlók mögött (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Még fel sem állt az uniós nyomásra a korrupció visszaszorítására hivatott Integritás Hatóság, máris sorosozástól hangos a kormánypropaganda. Ugyanakkor érdemi kérdésekre – például arra, hogy a szervezet tisztségviselőit kik és milyen kritériumrendszer alapján választják ki, és nekik mire lesz felhatalmazásuk – nincs válasz, mint ahogy azt sem tudni, mennyire komolyan vehető intézmény létrehozását sikerül kikényszerítenie „Brüsszelnek”.

A tét 3000 milliárd forint: az Európai Bizottság még szeptemberben három különböző programban hazánk számára lehívható források 65 százalékának felfüggesztését javasolta abban az estben, ha a magyar kormány november 19-ig, majd a kitolt határidő szerint december 19-ig nem teljesíti a korrupció felszámolásával kapcsolatos vállalásait. Az Európai Bizottsággal történő megegyezéshez szükséges törvényjavaslatokat a parlament október elején el is fogadta. A jogszabályok értelmében november közepére létrejön az uniós közbeszerzések törvényessége felett őrködő Integritás Hatóság, és felállítják az úgynevezett Korrupcióellenes Munkacsoportot is.

• Mit várt a Transparency International, amikor tagokat jelölt az Integritás Hatóság úgynevezett Alkalmassági Bizottságába?
• Lesz-e súlya az új hatóságnak a szervezet szerint?
• Beszélt-e már Soros Györggyel a Transparency magyar ügyvezetője?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!