Kihagyják a Nyugat-Balkánt Európa egyesítéséből?

Kihagyják a Nyugat-Balkánt Európa egyesítéséből?

Pengésdróttal megerősített kapu és kerítés a röszkei közúti határátkelőhelyen 2020. január 29-én (Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Az elmúlt időszakban két olyan uniós belső dokumentum is napvilágot látott a sajtóban, amelyekből úgy tűnik, az EU – pontosabban több uniós tagállam – elengedné a Nyugat-Balkán integrációját. Az egyik szerint a még a 2003-as szaloniki csúcson a csatlakozási garanciára tett ígéretének fordítanának hátat, mert a gazdag tagállamok, mint Dánia, Franciaország vagy Hollandia attól tartanak, megismétlődik Románia és Bulgária szerintük elhamarkodott 2007-es felvétele. Emellett pedig a kelet-európai munkavállalók rosszul kezelt migrációja miatt a közhangulat is az EU ellenfordulhat, ahogy történt ez Nagy-Britanniában. Egy másik dokumentum szerint az illegális tartózkodások és alaptalan menedékjog iránti kérelmek rohamos emelkedése miatt Moldovával, Ukrajnával és Grúziával együtt fel kellene függeszteni a nyugat-balkáni állampolgárok uniós vízummentességét is.

A még nem uniós tagok csatlakozási tárgyalásai vontatottan haladnak, ha épp nem állnak. S a helyzeten sem Ursula von der Leyen bizottsági elnök térségi körútja, sem az október eleji szlovén EU-Nyugat-Balkán csúcs nem javított érdemben. Sőt, az utóbbi záródokumentuma az eddigiekhez képest keményebb hangnemet ütött meg a térség országaival.

A téma a magyar kormány számára koránt sem közömbös. A Fidesznek már bőven 2010 előtt is az egyik kiemelt külpolitikai prioritása volt a Nyugat-Balkán uniós integrációja. Megkerestük a Fideszt, a Miniszterelnökséget és a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, és a külügy ezúttal válaszolt lapunknak. „A politikai és gazdasági érdekeken túl Magyarországnak erőteljes nemzetpolitikai érdekei is vannak a térségben, tehát számunkra a bővítési folyamat folytatása kiemelt prioritás” – írta többek között a szaktárca.

• Mit írt pontosan lapunknak a Külgazdasági és Külügyminisztérium?
• Kinek fontosabb a bővítés, az EU-nak vagy a tagjelölteknek?
• Mivel próbálná a maga közelében tartani az EU a nyugat-balkáni régiót?

A teljes cikket a Magyar Hang október 15-én megjelent, 2021/42. számában olvashatja el (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!