„Hiába fogjuk mi el a migránsokat, ha a szerbek elengedik, miután átadjuk nekik őket”

„Hiába fogjuk mi el a migránsokat, ha a szerbek elengedik, miután átadjuk nekik őket”

Az illegális migráció nyomai a szerb-román-magyar határnál, Magyarmajdánynál 2023 januárjában (Fotó: Majláth Ronald/Magyar Hang)

Eddig tizenkét házat bontottunk el, de még mindig sok az eltakarításra váró, romos épület – számol be Fehér Dániel, aki a régi laktanya melletti, üres füves területet mutatja. Magyarmajdányon, a magyar–szerb–román hármas határ szerbiai oldalán vagyunk. Ez a település volt az elmúlt hét év egyik legtöbbet ostromolt pontja a balkáni migránsútvonalon. A döntőrészt magyarlakta faluban migránsok költöztek be az elhagyatott házakba, így állt elő az a helyzet, hogy már sokkal több illegálisan ott-tartózkodó él a településen, mint helyi lakos. A vezetés végül úgy döntött, hogy a régi, romos épületeket elbontják, azokba többé ne tudjanak beköltözni az újabb és újabb érkezők, akik aztán Magyarország vagy Románia felé veszik az irányt.

Dánielék egyik házába például összesen 42-en költöztek be, ám a rendőrség nem különösebben szorgoskodott a kiköltöztetésükkel. Így aztán a fiatalembernek kellett kézbe vennie az ügyet, végül sikerült elzavarnia őket. Ám a ház annyira le lett pusztítva, hogy teljesen lakhatatlanná vált. Dániel és rokonai most az ingatlan felújításán dolgoznak.

• Hogyan szorították ki a migránsokat Magyarmajdányból?
• Hol dobják vissza Romániából a migránsokat?
• Mi a helyzet a román oldalon?
• Mit csinálnak a szerbek, és miért indul mindig újra a körforgás?

A teljes cikket a Magyar Hang január 27-én megjelent, 2023/4. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.