Mekkora veszélyt jelent az új koronavírus-mutáns?

Mekkora veszélyt jelent az új koronavírus-mutáns?

Az eredeti vírustörzsre, továbbá az omikron BA1 variánsa ellen kifejlesztett új Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyaggal töltött fecskendő (Fotó: MTI/Vajda János)

Lassan hozzászokhatunk, hogy év elején újabb és újabb SARS-Cov-2 vírus variánsok ütik fel a fejüket, és terjednek el gyors ütemben a világon. A legújabb ilyen alvariáns (továbbra is az omikron vonalba tartozik) az XBB.1.5 jelű változat, amely az amerikai közegészségügyi hivatal, az CDC tanulmánya szerint jelenleg már az egyesült államokbeli fertőzések 28 százalékáért felelős, írja a Nature.

Minden okunk megvan azt feltételezni, hogy az alvariáns, amelyet először tavaly ősszel fedeztek fel New Yorkban, viszonylag gyorsan el fog terjedni világszerte, és kiszorítja az eddig domináns, de nála rosszabbul terjedő (és a népesség jelentős részében már bizonyos fokú védettséggel szembenéző) változatokat. Az Egyesült Államok északkeleti részén mindenesetre ez már megtörtént, az adatok szerint ahol megjelenik az XBB.1.5, ott a többi változat rövid úton kihal.

• Mi derült ki eddig az XBB.1.5-ről?
• Milyen súlyos megbetegedéseket okoz?
• Mennyire befolyásolhatja a magyar járványhelyzetet?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: koronavírus, covid, XBB.1.5