Kegyetlen rémuralom? Nemzeti egység? Milyen lesz az új tálib rezsim?

Kegyetlen rémuralom? Nemzeti egység? Milyen lesz az új tálib rezsim?

Tálib katonák az afgán főváros központjában 2021. augusztus 17-én (Fotó: Reuters)

Fotó: STRINGER

Miközben hatalmas tömegek próbálnak elmenekülni a tálibok elől, egyre többen nyugtatják a kedélyeket azzal, hogy nem ismétlődhetnek meg az 1990-es években történtek, amikor is az iszlamista szélsőségesek kegyetlen rémuralmat vezettek be Afganisztánban. Azt már kevesen teszik hozzá, hogy ez a legoptimistább elképzelés. A Magyar Hang sorra vette a négy legvalószínűbb forgatókönyvet, amelyek közül valamelyik jó eséllyel megvalósul.

Vajon tényleg tanultak a tálibok a 90-es években történtekből? Vagy érdemes fenntartással kezelni a szavaikat? Amikor 25 évvel ezelőtt először vonultak be Kabulba, az iszlamista csoport kijelentette, hogy mindenkinek amnesztiát ad, aki az előző kormánynak dolgozott. Aztán az afgán fővárosba érkező tálibok első dolga az volt 1996-ban, hogy felkutatták Muhammad Nadzsibullahot, az Afgán Népköztársaság utolsó pártfőtitkárát, akit kegyetlenül megkínoztak, majd felkoncolták.

És akkor még nem beszéltünk a terrorizmusról, amely csütörtökön is megmutatta erejét.

A négy lehetséges forgatókönyvet és a teljes cikket a Magyar Hang augusztus 27-én megjelent 2021/35. számában találja (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!