Mindenki a nagy ukrán offenzívára vár

Mindenki a nagy ukrán offenzívára vár

Ukrán katonák Igla rakétavetőkkel az orosz erők által ostromlott kelet-ukrajnai Bahmutban 2023. május 4-én (Fotó: MTI/AP/Roman Chop)

Az elmúlt évtizedek legkomplexebb védelmi hálózatát építette ki Oroszország 2022 nyara óta nemcsak Ukrajna területén, de a nemzetközileg elismert határain belül is – áll az Egyesült Királyság hírszerzésének elemzésében, amelyben a szerzők azt vizsgálták, hogyan készül Moszkva a közelgő ukrán offenzívára. A legfrissebb műholdfelvételekből a brit hírszerzők arra jutottak, hogy az oroszok a Krím félsziget megvédését tartják a legfontosabbnak, erre utal, hogy a félsziget északi részén a legerősebb a védelem: Medvegyivkánál például egymást követik a védvonalak, hogy egy északi betörési kísérlet esetén feltartóztassák az ukránokat.

A krími védelmi vonal azonban nem az egyetlen, amellyel Moszkva megkísérelné feltartóztatni az ukránokat. Mivel a Kreml azzal számol, az ukrán támadás a Zaporizszsjai terület felől indul majd, hogy a krími és a donbaszi orosz erőket elvágják egymástól (vagyis Melitopol bevétele lenne Kijev egyik első célja), az elmúlt hónapokban egy 120 kilométer hosszú, három védvonalból álló védelmi rendszert hoztak létre a frontvonaltól nem messze. A munkálatok felgyorsítását jól mutatja, hogy néhány héttel ezelőtt még csupán 72 kilométeres volt ez. Az első védelmi vonalat egy kevésbé védhető, előretolt pozícióban építették ki, ami mögött 10, majd 20 kilométeres távolságban húzódik a második és harmadik vonal, ezeket jelentősen megerősítették. A szükséges tüzérségi és gyalogsági erőkkel már fel is töltötték ezeket, és csak az ukrán támadásra várnak.

• Hogyan néz ki a herszoni és a luhanszki orosz védelmi vonal?
• Mire lehet elegendő az orosz védelem?
• Mikor indulhat meg az ukrán támadás?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap május 5-én megjelent, 2023/18. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!