Filippov Gábor: Nem engedhetjük meg magunknak, hogy bárkiről lemondjunk

Filippov Gábor: Nem engedhetjük meg magunknak, hogy bárkiről lemondjunk

Filippov Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Politikai irányultságától függetlenül sokkal hatékonyabban is működhetne a magyar állam. Észtország például rossz helyzetből indult, sok tekintetben mégis elhúzott Magyarország mellett – erről is beszélt a Magyar Hangnak adott interjújában Filippov Gábor. Az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója szerint ugyanis az észtek felismerték, hogy az egyetlen esélyük, ha az emberekbe és a digitalizációba fektetnek.

A 2018-ban alapított független agytröszt rendszeresen ad ki szakpolitikai javaslatcsomagokat; a legújabb javaslatuk azzal foglalkozik, hogyan lehet hatékony az állam. A jó oktatást, amelyről már kiadtak egy külön javaslatcsomagot, nyilván csak az egyik ilyen feltételnek tartják. – Magyarországon ez kormányokon átívelő probléma: vállalati támogatásokkal és alacsonyan tartott társasági adóval próbáljuk kompenzálni, hogy az állam közszolgáltatásai viszonylag alacsony színvonalúak, az adórendszer nem semleges, a jogszabályi környezet nem kiszámítható. Ugyanakkor a magyar állam európai összehasonlításban keveset költ az emberi erőforrásra: a közoktatásra vagy a népegészségügyre, pedig hosszú távon ez lenne a sikeresség garanciája – mondta Filippov Gábor.

• Miért feltétele a hatékony államnak az állam hatalmának korlátozása?
• A nagy állam vagy a kis állam működik jobban?
• Miért szakadt le Magyarország régiós versenytársaitól?
• Meddig lehet tartható az olcsó munkaerőre és az alacsony társasági adóra építő politika?

A teljes cikket a Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!