Nevető harmadik

Nevető harmadik

Gyurcsány Ferenc 2024. április 14-én, az újabb összefogás bejelentésekor (Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Néha a kormányzati propagandának is lehet valamiben igaza: soha nem szabad megfeledkezni a háttérben meghúzódó Gyurcsány-szálról. A volt miniszterelnök ugyanis a küszöbönálló választások egyik legfontosabb szereplője, még ha nem is abban az értelemben, ahogy a Fidesz-kampány rendszeresen beállítja, vagyis hogy az ellenzék meghatározó figurái egytől egyig az ő kesztyűbábjai lennének. Magyar Pétert különösen nehéz volna így lefesteni, s ha a választás valódi tétjeiről gondolkodunk, a legfontosabb kérdések egyike éppen az, hogyan alakul a Gyurcsány–Magyar-párharc. Amihez érdemes rögtön hozzátenni, hogy amennyiben ennek végül Magyar Péter lesz a győztese, a politikai veterán Gyurcsány Ferenc akár még abból is nevető harmadikként jöhet ki.

Az elemzők egybehangzóan állítják, hogy Magyar Péter fellépése az ellenzéki térfél többi szereplőjére nézve jelent igazán komoly veszélyt. Nem véletlenül, hiszen az LMP, a Jobbik, a Momentum és Márki-Zay Péter egyaránt úgy lépett be a politikai küzdőtérre, hogy a „múltat” jelképező Orbán–Gyurcsány-tengellyel szemben határozta meg magát (ahogy a retorika szintjén erre épít a Mi Hazánk is). Magyar ugyanezzel az üzenettel érkezett, viszont jóval hitelesebben képviselheti azoknál a pártoknál, amelyek a választási rendszerből fakadó kényszerek miatt 2022-ben koalíciót kötöttek a DK-val. Ez alól egyedül a kutyapárt jelent kivételt, de azoknak a választóknak, akik kizárólag a teljes ellenzéki palettával szembeni elutasításuk kifejezéseként szavaztak volna rájuk, reális alternatívát jelenthet egy új, az ellenzékváltás eszméjét a gyakorlatba átültető politikai aktor.

Erről is olvashat az elemzésben:
• Miért lehet Gyurcsány a nevető harmadik?
• Miért jó ez a Fidesznek?
• Helyreállhat a 2010 és 2014 közötti erőtér?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap május 16-ig kapható 2024/19. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!