Októberben jöhet el az igazság pillanata az önkormányzatoknál

Októberben jöhet el az igazság pillanata az önkormányzatoknál

Pécsett szinte biztos, hogy hozzá kell nyúlni a díszkivilágításhoz a megnövekedett energiaárak miatt (Fotó: Pixabay)

 

Nemcsak a lakosságnak és vállalkozásoknak, hanem az önkormányzatoknak is jelentős tehernövekedéssel kell szembenézniük az elszálló energiaárak miatt. A kormány augusztus 1-jétől vette ki őket a kedvezményes, egyetemes energiaszolgáltatás alól, így azon önkormányzatoknak, amelyek most kötnek energiaszerződést, nemritkán tíz-, sőt húszszoros áram- és gázárakkal kell szembesülniük.

Pártállástól függetlenül ömlik a panasz a helyhatóságoktól, pánik uralkodik a testületi üléseken, szinte naponta jön az újabb és újabb figyelmeztetés a vidéki városvezetőktől arról, hogy nagyon nehezen vagy egyáltalán nem fogják tudni kigazdálkodni a megemelkedett energiaköltségeket. A települések vezetői egybehangzóann állítják, sem kicsi, sem nagy város nem lesz képes kormányzati segítség néllkül túlélni az idei telet, különösen azért, mert az Orbán-kormány az elmúlt években jelentősen szűkítette mozgásterüket: a helyhatóságok nem emelhetnek adókat, nem vethetnek ki újakat. Érdemi bevételük kizárólag a helyi iparűzési adó, ám 2019 után a kormány ott is szorított rajtuk, és a koronavírusjárvány ürügyén az adót a kkv-k esetében csökkentette. 

◘ Milyen kiutat látnak szorult helyzetükből az önkormányzatok?
◘ Mely közszolgáltatások fenntartását tartják a legfontosabbnak a falvakban, városokban?
• Milyen területeken tudnak spórolni a települések?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 23-án megjelent, 2022/39. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!