Önmagát őrölheti fel a szlovákiai magyarok összefogása

Önmagát őrölheti fel a szlovákiai magyarok összefogása

Szlovák és magyar zászló a nagymagyari polgármesteri hivatalban, a háttérben egy csornai díszdobozzal (Fotó: Farkas Norbert/Magyar Hang)

Különös fordulatot vett a Szövetség névre keresztelt felvidéki magyar párt sorsa, amely október végén történelmi sikert ért el a szlovákiai helyhatósági és megyei választásokon. A szlovákiai lakosság mintegy 8 százalékát kitevő magyarság akkor jóval számarányán felül került be a megyei közgyűlésekbe, miután a 419 mandátumból a Szövetség 54 helyet szerzett meg. A magyar pártok összefogásából született alakulat 263 polgármesteri pozíciót nyert el (ebből önállóan 222 települése győzött), további 41 helyen pedig koalícióban irányíthatja a településeket). A siker ellenére azonban a Szövetségen belül egyre csak nőnek az ellentétek, miután a szövetség MKP-platformja fel akarja számolni a párton belüli platformokat.

A Szövetségben egyáltalán nem új keletűek a feszültségek. Mint korábban megírtuk, a közös felvidéki magyar párt ötlete a 2020. februári parlamenti választások után merült fel, amikor – a rendszerváltás után először – az összes magyar párt kiesett a szlovák törvényhozásból, képviselet nélkül hagyva a felvidéki magyarságot. A Magyar Közösség Pártja (MKP), a Híd, valamint az Összefogás Mozgalom közötti tárgyalások azonban egyáltalán nem mentek könnyen. A legfőbb vitatéma a pártok között a pozíciók elosztása volt. A három párt számára ugyanis egyáltalán nem volt mindegy, ki adja a közös, új magyar párt elnökét, de az sem volt lényegtelen, hogy az elnökségben és a közgyűlésben milyen arányban kapnak helyet az akkor még létező pártok emberei. Szintén vita tárgyát képezte, hogy mi maradjon meg a működő pártstruktúrákból, amivel kapcsolatban végül arra jutottak a felek, hogy az egyesülés után a résztvevők továbbra is megmaradnának belső platformokként, és az új párton belül megtarthatják alapszervezeteiket. Végül aztán megszületett a várva várt közös párt, amely elnöke Forró Krisztián, az MKP politikusa lett.

• Mi okozza ma a fő konfliktust a Szövetségen belül?
• Milyen veszélyekkel járhatnak a kiújult ellentétek?
• Hogyan állnak most a Szövetség népszerűségi mutatói?

A teljes cikket a Magyar Hang december 16-án megjelent, 2022/51. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!