Oroszok korcsolyáznak a világversenyeken a magyarok helyett?

Oroszok korcsolyáznak a világversenyeken a magyarok helyett?

Fotó: Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

Ezen a héten robbant a bomba: az olimpiai bajnok Liu testvérek követik a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzőjét, és maguk is Kínába költöznek. Úgy tudjuk, a sikeredző, Csang Csing Lina (Zhang Jing, ill. Lina Zhang) tíz év után bekövetkező távozásában az is közrejátszott, hogy nem jött ki jól a műkorcsolya ágazat vezetésével, és azt is nehezményezte, hogy az olimpiai sikerek után is nagyságrendileg annyit keres, mint a jóval sikertelenebb műkorcsolyások szövetségi kapitánya.

A Kósa Lajos vezette Magyar Országos Korcsolyázó Szövetséghez tartozik a short track (ez az olimpiai sikersportágunk), a gyorskorcsolya, a műkorcsolya és a jégtánc, valamint a szinkronkorcsolya. (A fideszes politikus 2011 óta vezeti a MOKSZ-t, és májusban újra bizalmat kapott négy évre.) Az egész pontozásos ágazatot igazgatóként az örmény Vardanjan Gurgen vezeti, az ő (volt) felesége, Ipakjan Jeranjak a műkorcsolyások szövetségi kapitánya. Fiuk, Vardanjan Tigran is ott dolgozik, információnk szerint marketingigazgatói beosztásban – úgy tudjuk, őt ki is nevezték a Liu testvérek mellé sajtósnak, de az olimpikonok nem kértek belőle.

Szombaton és vasárnap a budapesti gyakorló jégcsarnokban szervezik a műkorcsolya és jégtánc idei tesztversenyét, amely elméletileg arról dönt, kik képviselik Magyarországot az idei nemzetközi versenyeken. Junior kategóriában ott lesz a jégen Dzsumanyijazova Polina is, egy orosz lány, akit az általunk megkérdezett edzők soha nem láttak a jégen, de még a válogatott kerettársai sem ismerik. Az ismeretlen korcsolyázóban erős a szövetség bizalma – már nevezték is magyar színekben az augusztus végi ostravai junior Grand Prix-re, az előkelő második helyen. Rajta kívül még rengeteg orosz versenyző fog indulni a tesztversenyen, Sebestyén Júlia klubja például magyarokat alig nevezett. Egy zárt Facebook-csoportban a magyar korcsolyás fiatalok szülei között nagy a felháborodás – sokak szerint a magyar gyerekeket kellene támogatni az ukrajnai invázió miatt az orosz színekben indulástól eltiltott külföldiek importja helyett.

• Az oroszok dömpingszerű érkezésével a tehetséges magyarok távoznak az országból.
• Vezetőket is importálunk, orosz szakember dönthet a nemzetközi indulókról
• Valamire készül szülők egy csoportja szombaton.

A teljes cikket a Magyar Hang augusztus 12-én megjelent, 2022/33. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!