Perintfalvi–Hodász vita: Júdás miatt nem érdemes elhagyni Jézust

Perintfalvi–Hodász vita: Júdás miatt nem érdemes elhagyni Jézust

Perintfalvi Rita és Hodász András (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Perintfalvi Rita katolikus teológus, a grazi Karl-Franzens Egyetem posztdoktori oktatója nagy port kavart Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban című első könyvével, mely az egyházon belüli szexuális visszaélések témáját járja körül. Hodász András katolikus pap és népszerű vlogger a kötet megjelenését követően videókritikát tett közzé. Így jónak és izgalmasnak láttuk, ha a két szembenálló fél vita keretében ütköztetheti álláspontját az egyházon belüli szexuális abúzusok témájában.

– Nem csak a katolikus egyházban van így... mindenütt megvan, ahol a spiritualitás mint termék megjelenik – mondta Perintfalvi Rita arra, hogy gyakoribb-e az egyházban a szexuális bántalmazás, mint bármilyen más, nem hétköznapi közegben.

Hodász András pedig arról beszélt a kötet címére utalva, hogy „az áldozatnak nem kötelessége a megbocsátás, hanem joga” . – Nem lehet azt mondani neki, hogy márpedig te bocsáss meg, mert katolikus vagy. De ne vegyük el az áldozattól ilyen könyvcímmel a megbocsátás lehetőségét – fogalmazott.

A vita nem remélt eredménnyel járt, mindkét fél túllépett a sérelmein, sőt, az az üdvös állapot is előállt, hogy álláspontjuk közeledett egymáshoz. Mi több, még egy bocsánatkérés is elhangzik.

• Mit gondolnak a vitapartnerek a Demokratikus Koalíció minapi javaslatáról, amely hatalmi szóval eltörölné a gyónási titkot?
• Mit nem tett meg, vagy mit csinált rosszul az egyház?
• Mit üzennek interjúalanyaink az áldozatoknak, illetve az elkövetőknek?

A válaszokat és a teljes vitát a Magyar Hang július 23-án megjelent 2021/30. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!