Pogátsa Zoltán: Sokaknak nincs hová hátrálni, jön a nélkülözés

Pogátsa Zoltán: Sokaknak nincs hová hátrálni, jön a nélkülözés

Pogátsa Zoltán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Elszabaduló infláció, egyre magasabb megélhetési költségek. Már nem csupán a legszegényebbek életét lehetetleníti el, a leszakadás a középosztályt is fenyegeti. Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal az elszegényedés hátteréről, a jövőbeni kilátásokról beszélgettünk.

Szerinte a magyar társadalom 70 százaléka került nehéz helyzetbe a megélhetési válság nyomán: nekik nincs érdemi megtakarításuk, fizetésük európai összehasonlításban rendkívül alacsony. A felső 30 százalék mondható európai értelemben is középosztálybelinek. – Az élelmiszer- és rezsiköltségek emelkedése érzékenyebben érinti az alacsony jövedelműeket, hiszen bevételük nagyobb hányadát költik ezekre a kiadásokra, miközben fizetésük vásárlóereje stagnál. Sokan eladják a még meglevő értéktárgyaikat, de egy bizonyos ponttól kezdve már nincs hová hátráljanak: ekkor jön a fűtetlen lakás, a kifizetetlen számla, a nélkülözés.

Elmondta, élelmiszeripari cégek vezetői elmondták neki, azt tapasztalják, a vásárlóik 70 százaléka az ársapkás tejen kívül szinte semmi egyéb tejipari terméket nem fogyaszt már. A korábban hétköznapinak számító ételek, mint például a túrós tészta, luxussá váltak. A túró, a tejföl mára a többségnek megfizethetetlen, csak az olcsó, rögzített áras élelmiszereket tudják fogyasztani.

• Már a középosztályt is erősen fenyegeti a megélhetési válság?
• A magyar társadalom a latin-amerikanizálódás irányába tart.
• Napi küzdelem az elszegényedés ellen.

A teljes cikket a Magyar Hang március 3-án megjelent, 2023/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!
„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.