Pogátsa Zoltán: Sokaknak nincs hová hátrálni, jön a nélkülözés

Pogátsa Zoltán: Sokaknak nincs hová hátrálni, jön a nélkülözés

Pogátsa Zoltán (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Elszabaduló infláció, egyre magasabb megélhetési költségek. Már nem csupán a legszegényebbek életét lehetetleníti el, a leszakadás a középosztályt is fenyegeti. Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal az elszegényedés hátteréről, a jövőbeni kilátásokról beszélgettünk.

Szerinte a magyar társadalom 70 százaléka került nehéz helyzetbe a megélhetési válság nyomán: nekik nincs érdemi megtakarításuk, fizetésük európai összehasonlításban rendkívül alacsony. A felső 30 százalék mondható európai értelemben is középosztálybelinek. – Az élelmiszer- és rezsiköltségek emelkedése érzékenyebben érinti az alacsony jövedelműeket, hiszen bevételük nagyobb hányadát költik ezekre a kiadásokra, miközben fizetésük vásárlóereje stagnál. Sokan eladják a még meglevő értéktárgyaikat, de egy bizonyos ponttól kezdve már nincs hová hátráljanak: ekkor jön a fűtetlen lakás, a kifizetetlen számla, a nélkülözés.

Elmondta, élelmiszeripari cégek vezetői elmondták neki, azt tapasztalják, a vásárlóik 70 százaléka az ársapkás tejen kívül szinte semmi egyéb tejipari terméket nem fogyaszt már. A korábban hétköznapinak számító ételek, mint például a túrós tészta, luxussá váltak. A túró, a tejföl mára a többségnek megfizethetetlen, csak az olcsó, rögzített áras élelmiszereket tudják fogyasztani.

• Már a középosztályt is erősen fenyegeti a megélhetési válság?
• A magyar társadalom a latin-amerikanizálódás irányába tart.
• Napi küzdelem az elszegényedés ellen.

A teljes cikket a Magyar Hang március 3-án megjelent, 2023/9. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!