Sorsok Háza: se konszenzus, se pénz

Sorsok Háza: se konszenzus, se pénz

A Sorsok Háza múzeum és oktatási központnak épült, de még meg nem nyitott létesítmény, ami a józsefvárosi pályaudvar átépítésével jött létre, a VIII. kerület, Fiumei úton (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A tervek szerint már tíz éve meg kellett volna nyitnia a holokauszt hazai áldozatainak emléket állító múzeumnak és kutatóintézetnek, de mostanra még lehetetlenebbnek tűnik a megvalósulás, mint valaha.

Az elmúlt közel 10 évben a kormány rendre a zsidó szervezetek – az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) és az Egyesült Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) – közötti szakmai konszenzus hiányával indokolta, hogy a Sorsok Háza kiállítása nem valósulhat meg. Konszenzus valóban nincs, de mostanra vannak arra utaló jelek, hogy a kormány is kihátrálna a holokauszt áldozatainak emléket állító intézmény megvalósítása mögül. Lapunk információi szerint legalábbis az ügyben illetékes Gulyás Gergely miniszter az arra érdemes körökben már tett erre vonatkozó utalásokat, aminek fő oka a pénzhiány. Egy 2018-as kormányhatározat 2 milliárd forintot irányzott elő a tárlat megvalósítására, ám azóta eltelt 5 év, az árak jelentősen növekedtek, az idei költségvetés pedig közismerten pocsék állapotban van.

Erről is olvashat a cikkben:
• Milyen jelek utalnak arra, hogy a kormány mégsem akarja megvalósítani a Sorsok Házát?
• Milyen korábbi elképzelések voltak az intézmény megnyitását illetően? 
• Mikor egyeztetett legutóbb a Sorsok Házáról a kormány és a két zsidó szervezet, az EMIH és a Mazsihisz? 
• Ki a gazdája a 2015-re elkészült józsefvárosi ingatlan-együttesnek?  

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap július 18-ig kapható 2024/28. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!