Franciaországban akár húsz évre is lecsukhatják a Telegram vezérigazgatóját

Franciaországban akár húsz évre is lecsukhatják a Telegram vezérigazgatóját

Telegram

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Letartóztatták a Telegram üzenetküldő alkalmazás oroszországi születésű vezérigazgatóját, Pavel Durovot szombaton – számolt be róla többek között a Reuters. Az alapítót Franciaországban, a Párizs melletti Le Bourget repülőtéren vették őrizetbe, nem sokkal azt követően, hogy földet ért az Azerbajdzsánból érkező magángépe. A harminckilenc éves techmilliárdos elfogása miatt vasárnap Moszkva figyelmeztette Párizst, miszerint biztosítani kell a férfi számára az őt megillető jogokat. A letartóztatást támadta az X (Twitter) tulajdonosa, Elon Musk is, aki szerint a szólásszabadság Európában támadás alatt áll.

Durovval szemben Franciaországban elfogatóparancs volt érvényben a Telegramhoz köthető ügyekkel kapcsolatban. A feltételezés szerint a moderátorok hiánya és a rendőrséggel való együttműködés elmaradása miatt a szolgáltatás bűncselekmények széles körét tette lehetővé. A nyomozást egy kiberbiztonsági hatóság és a francia csalásellenes hivatal folytatta. A francia sajtó értesülése szerint a francia és emírségekbeli kettős állampolgárral szemben vasárnap vádemelés várható. Több mindent is felhozhatnak vele szemben, így pénzmosás, gyermekpornográfia, kábítószer-kereskedelem és csalás támogatását. A férfit akár húsz évre is börtönbe zárhatják, amennyiben a felhozott vádakban bűnösnek mondják ki.

Maria Butina szerint Durov valójában politikai fogoly, a Nyugat boszorkányüldözésének áldozata. A letartóztatásról beszámolt időközben az orosz sajtó is. Butina egyébként korábban tizenöt hónapig volt amerikai börtönben, mert az ellene felhozott vádak szerint nem regisztrált orosz ügynökként viselkedett.

A dubai székhelyű Telegramot Dubov akkor, amikor távozni volt kénytelen Oroszországból. Nem sokkal korábban övé volt a VKontakte (VK) orosz közösségi platform, de nem volt hajlandó bezáratni az azon működő ellenzéki közösségeket, ezért inkább elhagyta Putyin államát. A közel egymilliárd felhasználóval rendelkező Telegram titkosított alkalmazás azóta szintén népszerűvé vált Oroszországban, de Ukrajnában és az egykori Szovjetunió korábbi tagköztársaságaiban szintén. Jelenleg a Facebook, a YouTube, a WhatsApp, az Instagram, a TikTok és a WeChat mellett az egyik legnagyobb közösségimédia-felületként van számon tartva. A Vkontaktét a most 39 éves üzletember 2006-ban alapította Szentpéterváron, míg a Telegramot 2013 márciusában, Dubajban, az Egyesült Arab Emírségekben és a Brit Virgin-szigeteken működtetve azt.

A letartóztatás kapcsán megszólalt a volt orosz elnök, Dmitrij Medvegyev is, aki szerint Durov hibás döntést hozott, amikor korábban elhagyta Oroszországot. Medvegyev felidézte egy korábbi magánbeszélgetésüket, amely során állítólag figyelmeztette a VK-tulajdonost: ha nem hajlandó együttműködni a bűnüldöző szervekkel, más országban is gondjai lesznek. Az orosz Biztonsági Tanács helyettes vezetőjeként szolgáló Medvegyev szerint most már minden közös ellenségük számára Durov orosz, ami veszélyessé és kiszámíthatatlanná teszi.

Az orosz kommunikáció jelenleg tehát ellentmondásos: miközben meggyűlt a bajuk Durovval, a szolgáltató az oroszországi népszerűsége miatt mégis fontos számukra. Feltehetőleg a Telegram esetében is ugyanazt szeretnék, mint korábban a VK-val: megszerezni azt Durovtól. Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a RIA Novoszty hírügynökségnek azt nyilatkozta, jegyzéket küldtek Párizsnak, követelve a hozzáférést a letartóztatott Durovhoz. Az orosz elnök emberi jogi biztosa, Tatyjana Moszkalkova szerint pedig a letartóztatás valódi célja a Telegram bezáratása, mert a platformon szerinte meg lehet tudni az igazságot a világ eseményeiről.