Donald Trump elhagyta a kórházat, a sérülése nem súlyos. Folytatja a választási kampányát

Donald Trump elhagyta a kórházat, a sérülése nem súlyos. Folytatja a választási kampányát

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje (k) feltartja kezét, miközben a védelmét ellátó titkosszolgálat ügynökei körbe veszik a Pennsylvania állambeli Butlerben rendezett kampánygyûlésen 2024. július 13-án. (MTI/AP/Evan Vucci)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rálőttek Donald Trumpra egy Pennsylvania állambeli kampányrendezvényen szombaton, a volt elnököt a biztonsági szolgálatnak kellett menekítenie a színpadról. Az elnökjelölt mindössze hat perccel azelőtt kezdte meg a beszédét Butler városban, hogy a helyszínen tartózkodók nyolc-tíz lövést hallottak dördülni. A kiadott fotókon az látszik, hogy amint az emberei körülveszik, Trump fülét vércsíkok borítják, miközben Trump magasba emeli az öklét. Az első orvosi vizsgálatok szerint ugyanakkor a republikánus jelölt jól van, nem történt komolyabb baja. Trump azt írta, a lövedék a jobb füle felső részét súrolta.  Donald Trump sérülése nem súlyos, a volt elnök már elhagyhatta a kórházat.

A rendezvényen, mely a volt elnök utolsó nyilvános szereplése volt a republikánus párt jelölőgyűlése előtt, tízezrek voltak jelen. A támadót a titkosszolgálat emberei lőtték le, ő a helyszínen életét vesztette. A hatóságok azonosították az elkövetőt. A hírek szerint a támadó egy húszéves férfi, Thomas Matthew Crooks volt, aki körülbelül 50 kilométerre élt a merénylet helyszínétől. A CNN szerint regisztrált republikánus volt, ám koránbban egy kisebb adománnyal támogatott egy demokratákhoz kapcsolódó szervezetet is. 

A Butler megyei kerületi ügyész, Richard A. Goldinger az eset után nem sokkal az AP-nek kijelentette, egy másik személy is meghalt a lövöldözés során. A CNN-nek adott későbbi interjújában hozzátette, egy harmadik ember szintén megsérült, és súlyos állapotban van. Goldinger azt is mondta, hogy a támadó a biztonsági területen kívül volt, tehát nem ment keresztül azon az ellenőrzésen, amely a fegyverek kiszűrésére szolgál. A támadóról és motivációjáról egyelőre nem közöltek részleteket, csupán annyit, hogy magányos elkövetőről van szó, és nem áll fenn további kockázat.

A hírek szerint a nézők közül többen is felfigyeltek egy alakra, aki egy épület tetején kúszott egy fegyverrel – írja a hvg.hu a BBC híradása alapján. A szemtanúk 15 méterre lehettek a merénylőtől. Egyikük azt mondta, hogy többen mutogattak a fegyveres alak felé és szóltak a rendőröknek is, akik azonban nem tudták, mit tegyenek. A szemtanú azt állítja, hogy ő is és körülötte mások is két-három percen keresztül mutogatták, hogy kúszik valaki a tetőn, és nem érti, miért nem szakították félbe Trump beszédét a biztonságiak. 

Az AP szerint az ügyben merényletkísérlet miatt indult nyomozás.

A lövés pillanata látható az alábbi videón is:

A magyar miniszterelnök, Orbán Viktor nem sokkal a történtek után a Twitter-oldalán reagált a támadásra. Mint írta, gondolataival és imáival Donald Trump felé fordul ezekben a sötét órákban.

A Fehér Ház közölte, Joe Biden elnököt és Kamala Harris alelnököt is tájékoztatják a történtekről. Biden nem sokkal később ki is adott egy közleményt, melyben kijelentette, imádkozik Trumpért és családjáért, illetve mindazokért, akik részt vettek a gyűlésen. A felesége és a saját nevében is köszönetet mondott a titkosszolgálatnak, amiért kimenekítették és biztonságba helyezték a republikánus jelöltet. Amerikában nincs helye az ilyesféle erőszaknak, nemzetként egyesülve, közösen kell elítélniük a történteket, fogalmazott Joe Biden. 

Az amerikai elnök kifejezte abbéli reményét is, hogy hamarosan beszélhet Trumppal, a Biden-stáb pedig leállított a közelgő választással kapcsolatos mindenfajta kommunikációt, tévéhirdetést. Kamala Harris alelnök is közleményben ítélte el a lövöldözést, egyben megkönnyebbülésének adott hangot, hogy Trumpnak nem esett baja. 

Barack Obama is megszólalt nem sokkal az eset után, azt írva: egyértelműen nincs helye politikai erőszaknak az amerikai demokráciában. Hozzátette, hogy bár még nem tudni pontosan, mi történt, de mindannyiuknak meg kell könnyebbülniük, hogy Trump nem sérült meg súlyosan, ezt a pillanatot pedig arra kell használniuk, hogy a politikájukban újra elkötelezik magukat a kölcsönös tisztelet és alapvető jómodor mellett. Michelle Obama és a saját nevében is gyors felépülést kívánt a volt elnöknek. 

A lövöldözést elítélte két másik korábbi elnök, George W. Bush és Bill Clinton is. A republikánus politikus gyáva támadást emlegetett, míg a volt demokrata elnök azt írta, Hillaryvel együtt hálásak, hogy Trump biztonságban van, az erőszaknak pedig nincs helye Amerikában. 

Pennsylvania demokrata kormányzója, Josh Shapiro a Twitter-oldalán azt írta, elfogadhatatlan minden hasonló erőszak, nincs helye sem Pennsylvaniában, sem az Egyesült Államokban. A Képviselőház demokrata frakcióelnöke, Hakeem Jeffries szintén elítélte a történteket, illetve azt írta, gondolataival és imáival Trump felé fordul. A Szenátus demokrata vezetője, Chuck Schumer is elborzadt az eset hallatán, és elítélte a politikai erőszakot. 

A demokrata Nancy Pelosi és a republikánus Mike Johnson is együttérzéséről biztosította Trumpot. 

A volt elnök fia, ifj. Donald Trump is megszólalt, miután telefonon beszélt édesapjával. Mint fogalmazott, a volt elnök jó hangulatban van, és sosem fogja feladni a harcát azért, hogy megmentse Amerikát, bármivel is próbálkozzon vele szemben a radikális baloldal. 

Volodomir Zelenszkij egy X-bejegyzésben arról írt, hogy megkönnyebbüléssel értesült róla, hogy Donald Trump biztonságban van, és mielőbbi felépülést kívánt neki. Az ukrán elnök a támadás halálos áldozatának szerettei számára is részvétét fejezte ki. – Az ilyen erőszaknak nincs létjogosultsága és helye sehol a világon. Soha nem szabad, hogy az erőszak győzedelmeskedjen – tette hozzá az ukrán elnök.

Mély megdöbbenését fejezte ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is a Donald Trump ellen elkövetett támadás miatt. Az X közösségi oldalon közzétett üzenetében leszögezte: a demokráciában nincs helye politikai erőszaknak. Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szintén az X-en emelte fel a szavát a merényletkísérlet ellen, és elfogadhatatlannak nevezte a politikusok elleni erőszakos cselekményeket.

Kína szintén aggodalmát fejezte ki a lövöldözés miatt – jelentette a Reuters. „Hszi Csin-ping elnök részvétét fejezte ki Trump volt elnöknek” – áll a pekingi külügyminisztérium közleményében.

Olaf Scholz német kancellár szintén jobbulás kívánt a volt amerikai elnöknek.

Jens Stoltenberg NATO főtitkár pedig azt írta, hogy megdöbbentette a Trump volt elnök elleni merényletkísérlet. Elítéli a támadást, a politikai erőszaknak nincs helye a demokráciában.