Így ért véget a párizsi olimpia – Fotókon a látványos záróceremónia

Így ért véget a párizsi olimpia – Fotókon a látványos záróceremónia

A mûvészeti program záróképe a a 2024-es párizsi nyári olimpia záróünnepségén a Stade de France-ban 2024. augusztus 11-én. (MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A sok vitát kiváltó megnyitó után több mint három órás látványos showműsorral készültek a szervezők a 33. nyári olimpiai játékok lezárására. A záróceremónia rendben lezajlott, végül Los Angeles átvette az olimpiai lobogót Párizstól, nem is akárhogyan, ebbe ugyanis Tom Cruise is „besegített”.

A záróceremóniát ugyanúgy Thomas Jolly, a Szajna folyón lezajlott látványos nyitóünnepség ötletgazdája rendezi, de a helyszín ezúttal már a Stade de France. A ceremónia annál a hőlégballonnál kezdődött, amely még a megnyitón emelkedett föl a város fölé. Zaho de Sagazan francia énekesnő vezette be az estét, ő adta elő elsőként a Sous le ciel de Paris című dalt. Emmanuel Macron, a francia köztársaság elnöke, illetve Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke kezet fogott egymással, majd nagy szimfonikus zenekar által felcsendült a francia himnusz.

Az öt kontinensről mintázták a színpadot, majd a stadionban 205 zászló vonult fel: Csipes Tamara és Milák Kristóf vitte a magyar zászlót. A kajakozó és az úszó lett az olimpia legeredményesebb magyar versenyzője, Csipes három érmet (két ezüstöt és egy bronzot) szerzett, Milák pedig kétszer állt dobogóra (egy aranyat és egy ezüstöt nyert). Miközben a sportolók felvonultak, illetve miután elfoglalták helyüket, francia sanzonok csendültek fel, köztük Joe Dassin Champs-Élysées című dala, majd közös éneklésre invitálták őket, és nemzetközi slágerek, így a Freed from Desire, illetve a Queen klasszikusa, a We are the Champions következett. A hangulat felszabadult, a sportolók együtt táncoltak és énekeltek a slágerekre. 

A bevonulás után egy éremátadó következett, a női maratonfutás első három helyezettje most kapta meg az érmeit. Az aranyérmet a holland Szifán Hasszán szerezte meg, második lett az etióp Tigszt Asszefa, a bronzérmet pedig a kenyai Hellen Obiri viheti haza. A még Párizsban lévő önkénteseket is színpadra szólították. Több mint 45 ezer önkéntes – 120 országból – segítette a párizsi olimpia lebonyolítását. Ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) sportolói bizottságának megválasztott új tagjait köszöntötték: a hétszeres bajnok amerikai sprinter Allyson Felixet, a német tornász Kim Buit, a Párizsban két aranyérmet is szerző ausztrál szlalomkajakos Jessica Foxot, valamint Marcus Daniell új-zélandi teniszezőt.

A program következő részében az égből aláereszkedett az Arany Utazó, aki szeretné felfedezni a Földet. A karaktert a francia történelem ihlette, beleértve a Bastille szellemét is, feladata, hogy felélessze az olimpia eszméjét. Felcsendült a görög himnusz, az idegen újra felfedezi a görög zászlót, utalva arra, hogy az ókori olimpia mintegy 2800 éve indult el hódító útjára. Megjelent előtte Niké, a győzelem istennője szobor formájában, a lelátón pedig a nézők segítségével kirajzolódott az olimpiai ötkarika. Ezt követően maszkos artisták csatlakoztak az űrlényhez, és felállították a levegőben is az olimpiai ötkarikát. Az egyik karikánál jelent meg Benjamin Bernheim operaénekes, a másiknál Alain Roche, aki egy függőlegesen a levegőbe emelt zongorán játszott. Végül látványos tűzijáték zárta le ezt az igencsak művészi programrészt.

A zenei programot a Phoenix nevű indie rock zenekar nyitotta meg, miután sikerült lezavarni a színpadról az azt elözönlő sportolókat. A zenei betét után a közvetítés egy videós összeállítással folytatódott az olimpiai láng útjáról. Majd a színpadra lépett a párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke, Tony Estanguet, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach. Tony Estanguet mindenkinek megköszönte a munkát – különösen nagy ováció kísérte az önkéntesek említését –, majd arról beszélt, hogy az olimpia minden várakozásukat és képzeletüket felülmúlta. Thomas Bach a nemzetek közötti béke és a sport kapcsolatáról beszélt, majd szenzációsnak nevezte a játékokat.

A beszédek után következett a ceremónia fénypontja, amikor Párizs átadta az olimpiai zászlót Los Angelesnek. Az ötszörös Grammy-díjas H.E.R. adta elő az amerikai himnuszt. És végre megjelent Tom Cruise a stadion tetején, aki egy látványos kaszkadőrmutatvánnyal ereszkedett a Stade de France közepébe, hogy átvegye az olimpiai zászlót Los Angeles polgármesterasszonyától és Simone Biles tornásztól, aztán motorra pattant, kihajtott a stadionból, hogy képletesen Los Angelesbe vigye a zászlót. Los Angelesben már a Red Hot Chili Peppers lépett fel, őket követte Billie Eilish és Snoop Dogg, akihez Dr Dre is csatlakozott.

A Los Angeles-i koncerthelyszín után újra visszakapcsoltak a Stade de France-hoz, ahová megérkezett Léon Marchand a Tuileriákból az olimpiai lánggal. Thomas Bach bejelentette, hogy az olimpiai játékok véget értek, a színpadon lévők pedig együtt elfújták az olimpiai lángot. Az ötkarikás játékok záró ceremóniáját több mint 71 500 néző követte a helyszínen, a 2400 négyzetméteres küzdőtéren zajlottak az este programpontjai. A műsorban 270 fellépő működött közre. A július 26-án kezdődött játékokon 206 ország 11 110 sportolója vett részt. Magyarország hat arannyal, hét ezüsttel és hat bronzzal a 14. helyen végzett az éremtáblázaton. Párizs augusztus 28. és szeptember 8. között a paralimpikonokat látja vendégül.

 

 

 

 

 

 

Címkék: párizsi olimpia