Így zárta a magyar csapat az olimpiai szereplést

Így zárta a magyar csapat az olimpiai szereplést

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke (MOB), Gyulay Zsolt, a MOB elnöke és Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja (szemben b-j) gratulál az aranyérmes Milák Kristófnak (háttal) a férfi 100 méteres pillangóúszás eredményhirdetése után a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévő Paris La Défense Arénában 2024. augusztus 3-án. (MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olimpiai csapat mérlege a következő: Olimpiai bajnoki címet nyert Gulyás Michelle női öttusában, Márton Viviana taekwondósok 67 kilogrammos súlycsoportjában, Kós Hubert 200 méteres hátúszásban, Milák Kristóf 100 méteres pillangóúszásban, Rasovszky Kristóf 10 kilométeres nyílt vízi úszásban és a férfi párbajtőrcsapat (Siklósi Gergely, Koch Máték, Andrásfi Tibor, Nagy Dávid) – foglalta össze a Hvg.hu.

Ezüstérmet szerzett Csipes Tamara K–1 500 méteren, Csipes Tamara és Gazsó Alida Dóra K–2 500 méteren, Varga Ádám K–1 1000 méteren, Nádas Bence és Tótka Sándor K–2 500 méteren, Milák Kristóf 200 méteres pillangóúszásban, Halász Bence férfi kalapácsvetésben és a férfi kardcsapat (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Rabb Krisztián).

Bronzérmes lett Muhari Eszter női párbajtőrben, Major Veronika 25 méteres női sportpisztolyban, Pupp Noémi és Fojt Sára K–2 500 méteren, Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra K–4 500 méteren, Kopasz Bálint K–1 1000 méteren és Betlehem Dávid 10 kilométeres nyílt vízi úszásban. Magyarország a 19 megszerzett éremmel 14. helyen zárt az éremtáblázaton. A magyar küldöttség eggyel kevesebb érmet szerzett, mint három évvel ezelőtt Tokióban, ahol a 15. helyen zárt az éremtáblázaton.

Fürjes Balázs, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) magyar tagja szerint a magyar csapat helytállt egy nehéz versenyben. Az MTI beszámolója szerint arról is beszélt, hogy a magyar olimpiai családnak és a sportszövetségeknek utólag majd értékelniük kell a szereplést, miben lehet még javulni, mert például kajak-kenuban, vízilabdában vagy birkózásban nem jöttek a korábban megszokott aranyak, de voltak meglepetésérmek is, például tekvondóban. Hozzátette: voltak nagyon szép magyar pillanatok, és néha lehetett bosszankodni is.

A magyar NOB-tag azt mondta: kezdeményezni fogja, hogy felülvizsgálják a női esélyegyenlőségre vonatkozó szabályokat, és ne fordulhasson elő, hogy férfiakra jellemző kromoszómájú sportolók női mezőnyben szerepelnek, mint ahogy történt ez a női ökölvívótornán. Ebben a munkában az olimpiai bajnok bokszoló, Kovács István fogja segíteni, aki korábban a Nemzetközi Ökölvívó Szövetség főtitkára is volt, viszont a párizsi játékokon nem a nemzetközi szövetség, hanem a NOB szervezte a bokszviadalt.

Fürjes a pozitívumok között kiemelte, hogy a sportolók számára remek edzés- és versenyhelyszínek álltak rendelkezésre. Mindenhol telt ház volt, több mint 9 millió jegyet adtak el a szervezők, a nagyvilágban 3 milliárd néző követte nyomon a viadalokat, a város pedig olimpiai lázban égett. Szerinte – látva az elmúlt hét-nyolc évben a magyarországi nagy eseményeket, világbajnokságokat, Európa-bajnokságokat, világkupákat – Magyarországon meg tudnának rendezni egy, a párizsihoz hasonló olimpiát. „Óriási erőfeszítés lenne, de a legfontosabb, hogy kell hozzá egy összefogás, és ezért vagyok egy kicsit szkeptikus” – fogalmazott Fürjes. Szerinte csak akkor lehet erről álmodni, gondolkodni, ha az ország egységesen tud odaállni az ügy mellé.