Szakonyi Noémi Veronika: Nehéz volt az életadókkal kapcsolatba lépni

Szakonyi Noémi Veronika: Nehéz volt az életadókkal kapcsolatba lépni

Szakonyi Noémi Veronika (Fotó: Lakner Dávid)

Cél volt bemutatni, hogy nem fekete-fehér a történet – mondja interjúnkban a nyílt örökbefogadásról filmet készítő Szakonyi Noémi Veronika. A Hat hét című dráma tévéfilmként készült, de márciustól végre látható a mozikban is.

Nagyon nehéz volt az életadókkal kapcsolatba lépni, iszonyú nagy szégyen működik ezzel kapcsolatban – mondja interjúnkban Szakonyi Noémi Veronika rendező, amikor arról kérdezzük, kikkel tudtak a Hat hét előkészületei során beszélni. Pont ezért szerették volna az ő oldalukról megfogalmazni a filmet, mert tényleg láthatatlanoknak érzik őket, nehéz hozzájuk elérni. – A civil szervezetekben bíznak, ők tényleg elképesztő munkát végeznek. Szülőanyákkal sikerült beszélnünk, az egyikük története adja a bázist. Sok mindent átvettünk a sztorijából, a sportolást is. Román Katalin is tudott vele beszélni, nagy hatással volt a felkészülésére – teszi hozzá a rendező.

Eredetileg a Hat hét tévéfilmes kategóriában készült, miközben láthatóan több van benne. Mi értelme egyáltalán a megjelölésnek? Csak technikai dolog? Amiért erre kaptak támogatást? Szakonyi Noémi Veronika kérdésünkre elmondja, bátortalanok lettek volna rögtön mozifilmre pályázni. – A tévéfilm beláthatóbb dolognak tűnt. Rövidebb, kisebb büdzséből készül, a fejlesztése is egyszerűbb. Nincs annyi teher a válladon. Mióta vannak streaming-szolgáltatók, át is fogalmazódott a tévéfilm meghatározása. Én meg valahogy mindig azt gondoltam, ha ez a tévéfilm olyan tud lenni, akkor biztosan vetíthetnénk mozikban is – mondja.

• Felvetette több kritikus is, hogy a filmben nincs említve az abortusz témája. Miért döntöttek így?
• Mivel jár egy nyílt örökbefogadás?
• Volt a filmnek olyan szándéka, hogy a bevezetett intézkedés, a hat hét intézményét kritizálja?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!