Széllel szemben küzd Fót az akkuüzem ellen

Széllel szemben küzd Fót az akkuüzem ellen

Szijjártó Péter Kínából jelentette be az új kínai gyárat Fótra (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Újabb jó hír, ezúttal Sencsenből – június 28-án így üzente meg Szijjártó Péter Kínából, hogy akkumulátor-összeszerelő üzemet alapít Fóton az elektromos busz gyártásról ismert BYD vállalat. A külügyminiszter örömében egyáltalán nem osztoztak a fótiak – sokukat gyomrosként érte a bejelentés, hiszen épp az ellenkezőjét remélték.

A Pest megyei városban több mint fél éve téma a BYD tervezett építkezése. A kínai vállalat magyar leánycége a Fót szélén található HelloParks ipari park egyik bérelt épületébe telepítené legalább tízmilliárdos költségvetésű üzemét. A kiválasztott csarnok néhány száz méterre áll a legközelebbi lakóházaktól, fekvése miatt pedig Fótliget és Sikátorpuszta városrész lakóihoz is kényelmetlen közelségbe kerülne.

Épüljön Szijjártó háza mellé

Érthető, ha a június végi hír a fóti Facebook-csoportban is felzaklatta a kedélyeket. Lapunk kérdésére, hogy a csoporttagok örülnek-e az összeszerelő üzemnek, közömbös-e számukra, vagy épp tartanak tőle, napokon keresztül özönlöttek a dühös hozzászólások. Ha már a Szijjártó bejelentette, talán költöztesse a gyárat Dunakeszire, a háza mellé – ajánlotta egy helyi hölgy, és mások is úgy vélték, hogy az üzemnek jobb helye lenne a „kakaduként” is emlegetett miniszter városában. Imre arról írt, hogy „kézzel, lábbal, szívvel tiltakozik” az építkezés ellen, de mindez talán felesleges, amíg a Fidesz van hatalmon. Persze olyan is akadt, akik szerint az akkumulátorokra szükség van; és volt, aki szerint lapunk csak feszültséget akar szítani a kérdésekkel.

• Hogyan vélekednek a megkérdezett fóti lakosok Szijjártó bejelentéséről?
• 
Mit állapítottak meg a hatóságok a városba tervezett akkumulátor összeszerelő üzem engedélyezésekor?
• 
Miért aggódik a beruházás miatt a fóti önkormányzat környezetvédelmi szakértője?
• 
Milyen az, amikor a helyi fideszes kétharmad fordul szembe a központi akarattal?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 7-én megjelent, 2023/27. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!