Tucatjával veti partra a bálnatetemeket az óceán Amerika keleti részén

Tucatjával veti partra a bálnatetemeket az óceán Amerika keleti részén

A hawaii természeti erőforrásokért felelős hivatal, a DLNR által közreadott 2023. január 28-i felvételen egy óriás ámbráscet (Physeter macrocephalus) partra vetődött tetemét szállítják el a hawaii Kauai megyében levő Lydgate Beach óceánpartjáról (Fotó: MTI/AP/DLNR/Daniel Dennison)

Tavaly december elseje óta 15 nagytestű halott bálnát sodort partra a víz az Egyesült Államok keleti partjának északi részén. A szakembereket pedig az aggasztja leginkább, hogy egyelőre értetlenül állnak a halálesetek pontos kiváltó oka, okai előtt. Ezek a számok akkor tűnnek még vészjóslóbbnak, ha kitágítjuk az időhatárt. Az amerikai kereskedelmi minisztérium alá tartozó Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (National Oceanographic and Atmospheric Administration, NOAA) statisztikái szerint ugyanis a jelenség hosszabb ideje tart; az elmúlt hat évben ugyanis összesen 179 bálnaholttestet regisztráltak Floridától Maine államig.

A legutóbbi hosszúszárnyú bálna tetemének partra sodródását követően beindultak a pletykák arról, hogy az állatok halálát a marylandi és maine-i parttól mintegy 20–50 kilométerre telepített és az elmúlt időszakban beüzemelt nagy teljesítményű szélerőműfarmok okozták, a NOAA és az amerikai igazságügyi minisztériumhoz tartozó Óceánenergia-gazdálkodási Hivatal (Bureau of Ocean Energy Management, BOEM) közös sajtótájékoztatót tartott az ügyben. Benjamin Laws, a NOAA halászatot és védett fajokat figyelő részlegének helyettes vezetője leszögezte: nincs olyan információ, adat, vagy bármilyen bizonyíték, amely alátámasztaná, hogy a tengeri szélerőművek fejlesztését támogató berendezések bármelyike közvetlenül felelős lenne egy bálna haláláért is.

• Mit mutatnak a boncolások?
• Hol vannak a legnagyobb veszélyben az állatok?
• Milyen méreganyagot találtak a kardszárnyú delfinekben Kanada nyugati partvidékén, és ez miért aggasztó?
• Mitől félnek a leginkább az óceánok kutatói?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!