Új ukrán stratégia: jöhet a kiéheztetés

Új ukrán stratégia: jöhet a kiéheztetés

Hatalmas füstfelhő gomolyog egy lőszerraktár felett, miután tûz ütött ki egy kelet-krími katonai bázison 2023. július 19-én (Fotó: MTI/AP/Kommersant Publishing House/Viktor Korotajev)

Novemberig is eltarthatnak a krími híd javítási munkálatai – közölte Marat Husznullin orosz miniszterelnök-helyettes, miután július 17-én támadás érte az építményt. Az oroszok szerint a vasúti híd kisebb sérülést szenvedett, a közúti útpálya súlyosan megsérült, a pillérek azonban stabilak maradtak. És bár a vasúti és közúti forgalmat viszonylag gyorsan újraindították az oroszok, a híd még jó ideig alkalmatlan lesz arra, hogy 5 tonnánál nehezebb teherautók haladjanak át rajta – ez pedig jelentős hátrányba hozhatja az oroszok ellátását a fronton.

A támadás pontos részletei egyelőre nem ismertek, de az akciót minden bizonnyal az ukránok követték el rakétákkal. Céljuk az volt, hogy megnehezítsék az orosz erők utánpótlását. Ez a stratégia leginkább a múlt év nyarán indított Herszoni területi ukrán ellentámadásra emlékeztet, amikor az ukrán hadsereg hosszú hónapokon át gyengítette a Dnyeper nyugati oldalát elfoglaló orosz erők ellátását. Az ukrán hadsereg ekkor a nyugatról kapott HIMARS rakétatüzérségi eszközöket nem az orosz harckocsik likvidálására pazarolta el, hanem szisztematikusan a lőszerraktárakat támadta, így az oroszok végül arra kényszerültek, hogy kivonják az alakulataikat a folyó nyugati oldaláról. Nem véletlen ezért, hogy sokan a Kercsi-szorosi híd elleni támadást a Herszontól északra húzódó antinyovkai Antonyivszkij hídra mért ukrán csapásokhoz hasonlítják, amelyek után a híd végül alkalmatlanná vált arra, hogy azon keresztül biztosítsák az oroszok a lőszer-utánpótlást.

• Hogyan változott az ukrán stratégia az elmúlt hetekben?
• Beválhat az ukránok régi-új stratégiája?
• Miért fontos még mindig Bahmut?

A teljes cikket a Magyar Hang hetilap július 21-én megjelent, 2023/29. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online! 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!