Választások előtt tekerne a pénzcsapon a Fidesz

Választások előtt tekerne a pénzcsapon a Fidesz

Márki-Zay Péter (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Ez nem más, csak egy újabb kampányeszköz az ellenzékkel szemben – erről is beszéltek a Magyar Hang által megkérdezett szakértők annak kapcsán, hogy a Fidesz módosítana a választási szabályokon. A kormánypártok úgy írnák át a vonatkozó törvényt, hogy a voksoláson induló egyesületek se fogadhassanak el külföldről pénzt. A szakértők azt is felvetették, hogy a Fidesz teljes kontrollt szeretne az ellenzéki pénzmozgások felett, igaz, közben a demokrácia látszatára is ügyelniük kell.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, a Fidesz módosítana a választások előtti finanszírozási lehetőségeken. Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke a Mandinernek arról beszélt, hogy májusig egyéni képviselői indítvány formájában kezdeményeznék, hogy a pártok, egyesületek és más jelölő szervezetek csak magyar természetes magánszemélyektől fogadhassanak el anyagi vagy egyéb támogatást. A fideszes politikus a fair választási feltételekkel és a külföldi befolyásszerzés veszélyével indokolta a szigorítás tervét, egyúttal utalta arra is, hogy 2022-ben az ellenzéki összefogás kampányára – a Márki-Zay Péter alapította Mindenki Magyarországa Mozgalomhoz és több civil szervezethez – összesen 4 milliárd forintnyi támogatás érkezett Amerikából.

A Magyar Hang két szakértőt: a Political Capital és a Transparency International Magyarország munkatársait kérdezte a kormányzati tervről – szerettük volna megtudni, hogy valóban fennállhat a kormánypárt által gyakran emlegetett külföldi befolyás kockázata, és milyen esélyei maradnak ezután az ellenzéki pártoknak.

• Megnehezíti-e ez az ellenzék dolgát?
• Hagyhat-e kiskaput a Fidesz?
• Irányíthatják-e külföldről az ellenzéket?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!