Van egy jó rendőrünk, kár, hogy ritkán látjuk

Van egy jó rendőrünk, kár, hogy ritkán látjuk

Tüntető futárt igazoltatnak a rendőrök Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Kevesebb rendőr érkezik, mint ahányan leszerelnek, az állomány egy részét pedig az ősszel ígért béremelés sem tartja vissza, az egekbe szökő árak és rezsiköltségek mellett ugyanis ez is csak a túléléshez lenne elég. A lapunknak nyilatkozó egyenruhások lekezelő bánásmódra panaszkodnak – névvel azonban ezt sem tehetnék meg. 

Van nekünk egy körzeti megbízottunk. Nagyon szeretjük, jól végzi a munkáját, csak hát ritkán látjuk, mert rendőrhiány miatt mindig átrendelik Szegedre. Még a rendezvényeinkre sem tud eljönni, legfeljebb kiugrik, aztán megy vissza, a városba – mondta a Magyar Hangnak Molnár Róbert, Kübekháza polgármestere, amikor a rendőrhiányról kérdeztük.

A szerb és a román határ mellett fekvő, 1400 fős településen ez nem okoz problémát Molnár szerint, mert a kisebb gyerekcsínyeket nem számítva nem történnek rendőrt igénylő ügyek – a határrendészet pedig teszi a dolgát. Most nincs baj, ám ki tudja, meddig marad ez így: a gazdasági válsággal együtt jár a munkanélküliség, a munkanélküliséggel a megélhetésinek nevezett bűnözés növekedése. Ez pedig Kübekházát is fenyegeti: Molnár Róbert érezhető döbbenettel mesélte, hogy az utcán szembejött vele egy kisfiú, és azt mondta: „Robi, éhes vagyok!” A polgármester állítja, a munkakörében eltöltött húsz éve alatt nem történt még vele ilyesmi.

• Hány rendőr hiányozhat az országos állományból, és hogyan próbálják tehermentesíteni a helyettük is dolgozó kollégákat?
• Miért kockázatos, ha valakit nyolc általános és egy rövid gyorstalpaló után rendelnek ki a határhoz ?
• Kikről feledkezett el a kormány a rendőri fizetések rendezésekor?

A teljes cikket a Magyar Hang július 29-én megjelent, 2022/31. számában olvashatja el. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!