Varsó állva hagyta Budapestet

Varsó állva hagyta Budapestet

Varsó (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Június végén öt napot töltöttem Varsóban egy szakmai úton, és a Visztula-parti lengyel fővárosban bőrön csattanó valóságként éltem meg, hogy itthon mennyire elkótyavetyéltük az utolsó egy-két évtizedet. Az éppen most zajló lengyel folyamatokból arra is következtethetünk, mi várható majd nálunk, ha egyszer megbukik a Fidesz.

A kintlétem alatt rengeteg olyan kollégával kávéztam-söröztem, akik pártoktól és oligarcháktól független médiumoknál dolgoznak. Volt egy közös pont a történetükben: mindannyian mosolyogva mesélték, mennyire tündibündi, készséges és médiabarát politikusokká változtak a megbukott PIS (a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság nevű párt) tagjai. Azok, akik kormányzati pozícióból még kinevették és megalázták azon sajtómunkásokat, akik nem a saját, kézivezérelt médiumoknál dolgoztak. Most azonban, hogy fordult a kocka, már szükségük van a nyilvánosságra, ezért újra európai arcukat mutatják: már nincs bojkott, mindenhova örömmel elmennek nyilatkozni, csak éppen a múltról nem akarnak beszélni.

• Milyen különbségek látszanak Varsó és Budapest között?
• Miért térnek haza a lengyelek?
• Hgy viselkednek a lengyelek?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a
Magyar Hang hetilap július 18-ig kapható 2024/28. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!

Címkék: Lengyelország, Varsó