Legalább 300 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány 2025-ben

Legalább 300 milliárd forintnyi beruházást halaszt el a kormány 2025-ben

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztérium 2024. július 10-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Konkrét számot egyelőre még nem tudok mondani, de legalább 300 milliárd forintról lesz szó 2025-ben, ami későbbre tolódik. A Gazdasági Kabinet jelenleg is vizsgálja a beruházásokat – mondta Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az atv.hu-nak adott interjújában arra a kérdésre, hogy mennyi beruhását halaszt el a kormány jövőre.

A kérdés maga úgy szólt, hogy Varga Mihály már bejelentett áprilisban egy 675 milliárdos „megszorítást” 2024-re a beruházásokra, most a 2025-ről 2026-ra, illetve 2027-re való halasztás hány száz milliárdos nagyságrendű lesz, és milyen fontos beruházásokat érint. A nemzetgazdasági miniszter erre úgy kezdte a választ, hogy „nincs szó megszorításról, hiszen ezek a beruházások egytől egyig támogatott, gazdasági és közpolitikai célokat szolgáló szükséges beruházások, amelyek nem elmaradnak, hanem átütemezésre kerülnek”. Majd ezt követően közölte a 300 milliárdos számot. Azt is hozzátette, hogy a kiadások eltolása mellett az extraprofitadók későbbi kivezetésére is szükség lesz ahhoz, hogy kezeljék a költségvetés kiadásait. 

„A családi adókedvezmények mértékét megduplázzuk és vizsgáljuk egy szakmunkáshitel elindításának lehetőségét is” – közölte a miniszter. A részletekről szólva ezt mondta: „A tervek szerint a 17-22 év közötti szakképző iskolát, vagy szakgimnáziumot elvégzett fiatal munkába állást követően 10 éves futamidejű, szabad felhasználású hitelt vehetne fel, amennyiben vállalja, hogy Magyarországon él és dolgozik. Ezt lehet pályakezdési támogatásnak is tekinteni.”

A kkv-k kapcsán azt mondta, hogy akár egy beruházás 50 százalékát is megfinanszíroznák vissza nem terítendő forrással. „Itt pályázati rendszerben gondolkodunk” – tudatta. Azt is elárulta: „ennek a munkának az előmozdítása érdekében miniszterelnök úrral egyeztetek egy új kkv fejlesztési államtitkárság felállításáról”.