Az óriási deficit nyomán 675 milliárdnyi beruházást ütemez át a kormány

Az óriási deficit nyomán 675 milliárdnyi beruházást ütemez át a kormány

Varga Mihály a kormányinfón (Forrás: Magyarország kormánya/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A következő időszakban összesen 675 milliárd forintnyi beruházást ütemez át, halaszt el a kormány – jelentette be a csütörtöki kormányinfón Varga Mihály. A pénzügyminiszter szavai szerint „ezek nem vesznek el, a jövőben fognak megvalósulni”, az átütemezés ugyanakkor jelentősen segíti a költségvetés mozgásterét. (A lépés nem véletlen: a napokban derült ki, hogy gigantikus a költségvetési hiány, és március végére összejött majdnem a teljes évre tervezett deficit). A cél Varga közlése szerint az, hogy a költségvetési hiányt csökkenő pályán tartsák. A tervek szerint egyébként idén ez 4,5 százalék lesz. Jövőre 3,7, 2026-ra pedig 2,9 százalékkal kalkulálnak.

Arról, hogy pontosan milyen beruházások átütemezéséről van szó, a miniszter nem árult el részleteket. Csak annyit mondott, hogy a tárcáknak kell dönteniük, mert ők jobban látják a helyzetet. A kormány ugyan fogalmazott meg javaslatokat, de nem mondta meg, hogy miket.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy háborús helyzetre tervezték a makrogazdasági pályát. Arra számítanak, hogy idén a gazdaság visszatér a növekedési pályára, ez a növekedés 2,5 százalék körül lehet, jövőre pedig már 4,1 százalékos emelkedést becsülnek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter már korábban jelezte, hogy a kormány mérlegelte, mivel jár egy elhúzódó háborús időszak, hiszen ez más gazdaságpolitikát igényel. Itt azt is bejelentette, hogy a korábbi évek gyakorlatától eltérően idén csak novemberben, az amerikai elnökválasztás után nyújtják be a jövő évi költségvetést, az ugyanis döntő lehet a háború és béke kérdésében szerinte, hogy ki lesz az Egyesült Államok következő elnöke.