444.hu: A magyar külügy háttérintézményének vezetője az Amerikában csempészésért letartóztatott férfi anyja

444.hu: A magyar külügy háttérintézményének vezetője az Amerikában csempészésért letartóztatott férfi anyja

A Külgazdasági és Külügyminisztérium által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség (HEPA) moszkvai képviseletének megnyitóján 2019. december 13-án. Mellette Hendrich Balázs, a HEPA vezérigazgatója és Horváth Margarita, a képviseleti iroda vezetõje. (Forrás: Fotó: KKM/Borsos Mátyás/MTI/MTVA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Amerikában letartóztatott Bence Horvathot azzal vádolják, hogy Motorola eszközöket akart Oroszországba csempészni állami megrendelésre. Korábban pedig épp Bence Horváth édesanyja vezette azt a céget, amely a Motorola hivatalos beszállítója volt Oroszországban és amely 2005-től az orosz belügyi szerveket is ellátta ezekkel az eszközökkel. Ezután Horváth Ficzere Margarita a magyar állam egyik cégében, a külügyminisztérium háttérintézményében volt irodavezető – írja tényfeltáró cikkében a 444.hu.

Kedden egy amerikai ügyészségi közleményből derült ki, hogy letartóztattak egy Horváth Bence nevű 46 éves férfit San Franciscóban, a vádak alapján azért, mert „másokkal együtt összeesküdött amerikai eredetű rádiókommunikációs technológia illegális, engedély nélküli exportálására orosz kormányzati végfelhasználók számára”. Ugyanekkor felkerült a Courthousenews oldalára egy jegyzőkönyv is, amely a Homeland Security Investigations (HSI) nevű ügynökség egyik különleges ügynökének vallomása alapján ismerteti, mire jutott a nyomozás, ami alapján letartóztatását elrendelte a bíróság.

A 444.hu azt írja, ezen információk alapján azonosítani tudták a magyar állampolgárságú, legalább húsz éve Spanyolországban élő férfit. Segítségükre volt az is, hogy nem sok Horváth Bence nevű ember él Spanyolországban, akik lakhelyüket a Facebookon is megosztják. LinkedIn-en, spanyol cégiratokban, sőt helyi újságcikkekben is ráleltek, majd egy családtagja által megosztott fotó alapján kiderült, hogy a férfi nagyon közeli rokonságban áll a magyar külügyminisztérium háttérintézményének irodavezetőjével. Ráadásul ez a rokon volt korábban az orosz belügy hivatalos beszállítója éppen annak a gyártónak, akinek a termékeit most Horváth is be akarta csempészni a szankciók ellenére.

A 444.hu emlékeztet arra, hogy Horváth Bence 2004 óta a saját cégeit irányítja Spanyolországban, s 2009-ben megvett egy futárcéget. Horvath az elmúlt két évtizedben 24 pozíciót töltött be 14 cégnél a spanyol cégbírósági adatok szerint, de ebből több is a futárcég leágazásainál, leányvállalatainál volt. Az egyik ilyennél azonban egy teljesen más tevékenységet jegyezték be – írja a 444.hu –, „mindenféle nyilvános és magán távközlési szolgáltatás nyújtása és üzemeltetése, beleértve hálózatok tervezését, telepítését, karbantartását, fejlesztését, beszerzését, elidegenítését, összekapcsolását, stb.”

Hortváth cégét végül felvásárolta a GLS futárszolgálat spanyol részlege, 71 millió euróért. 2023-ban aztán újabb céget alapított feleségével, egy befektetéssel és kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást, ami Dubaj 26 szabadkereskedelmi zónájának egyikébe, az IFZA Business Parkba van bejelentve. Horváth az alapító-vezérigazgató, spanyol felesége pedig a kereskedelmi igazgató lett, aki így ír a feladatairól: „Hatékony kereskedelmi stratégiák kidolgozása és végrehajtása az élelmiszer-, a mesterséges intelligencia és a pénzügyi befektetési szektorokban. Ígéretes üzleti lehetőségek azonosítása, valamint kapcsolatok kiépítése potenciális ügyfelekkel, stratégiai partnerekkel és egyéb kulcsfontosságú érdekeltekkel.”

A 444.hu felidézi, hogy a Horvath letartóztatásáról döntő amerikai bíróság előtt az egyik különleges ügynök ismertette a nyomozásuk eredményét és ott Dubaj is szóba került. A Horvathtól lefoglalt emailek között ugyanis találtak olyat, amelynek „Szállítás Dubaj/Moszkva”  volt a tárgya és az e-mail törzse így szólt: „Az áruk Dubajban vannak a szabadkereskedelmi zónán belül, és szeretnénk megvásárolni azokat a [SZERB CÉG 1] részére. Ezt követően szeretnénk eladni az [OROSZ CÉG 2]-nek és Moszkvába szállítani.” Az e-mailhez pedig csatolva volt egy megrendelés, amely egy amerikai cég által gyártott rádiókat sorolt fel.

Vagyis Horvath a gyanú szerint egy dubaji céget akart használni arra, hogy az Amerikában beszerzett katonai rádiókat végső soron Oroszországba juttassa és volt is egy ilyen dubaji cége. A nyomozási iratot kedden bemutató Telex az ott megadott típusszámok alapján azonosította, hogy a Motorola nevű gyártó termékeiről van szó, azokat akarta Oroszországba vinni Horvath. A nyomozás irataiban hivatkoznak Horvath egy rokonára is, aki annak az orosz cégnek a tulajdonosa, amely szintén a rádiók leszállításában vett volna részt. Hogy itt kire, milyen rokonra gondolnak, az iratokból nem derül ki pontosan. Azt azonban tudjuk, jegyzi meg a 444.hu, hogy Bence Horvathnak van egy másik közvetlen rokona is, akinek kiváló orosz kapcsolatai vannak.

Ő pedig nem más, mint az édesanyja, Horváth Ficzere Margarita, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának volt vezetője. A Külgazdasági és Külügyminisztérium háttérintézményeként a HEPA célja, hogy professzionális szolgáltatásokkal és ösztönző eszközökkel segítse a magyar vállalkozások külföldi piacra lépését. Ez az a befektetési ügynökség, amelyet az évek során hívtak már HITA-nak, HIPA-nak is, magyar cégeket köt össze nemzetközi megrendelőkkel. Moszkvában 2019 decemberében nyitották meg a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség partnerirodáját. A külügyminiszter adta át a frissen kinevezett irodavezetővel, Horváth Ficzere Margaritával, aki a hivatalos eseményeken nevét Horváth Margarita formában használta. Azt nem lehet tudni, hogy most mit csinál a partneriroda.

A 444.hu azt írja, hogy Horváth Ficzere jelenleg is működő cégeinek is volt korábban telekommunikációs termékek kereskedelmére és külkereskedelemre vonatkozó tevékenységi köre, de volt neki egy másik, ez esetben érdekesebb cége is, a Budaphone Műszaki, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Ez ellen a cég ellen 2012-ben indítottak végelszámolást, de amíg működött, elektronikus híradás-technikai berendezés és alkatrészei nagykereskedelmével foglalkozott. És épp a Budaphone kezdte el szállítani a MOTOROLA rádiókommunikációs berendezéseit, és 1999 elején a vállalat megkapta a »MOTOROLA Hivatalos Disztribútora« státuszt, amelyet a mai napig megtart.”

Egy orosz cikkből kiderül az is, ki volt a legfontosabb megrendelő Oroszországban: „2005-től kezdődően a Budaphone elkezdte szállítani a “Volna” rádiókommunikációs rendszert, amelyet MOTOROLA alkatrészek felhasználásával gyártanak. Ugyanebben az évben tárcaközi átvételi vizsgálatokat végeztek a rádiókészülékeken, amelyek eredményeként a Tárcaközi Bizottság ajánlásokat tett azok bevezetésére az Orosz Belügyminisztérium belügyi szerveinél és belső csapatainál.Tehát – összegez a 444.hu – a most Amerikában letartóztatott Bence Horvathot azzal vádolják, hogy Motorola eszközöket akart Oroszországba csempészni állami megrendelésre. Korábban pedig épp Bence Horváth édesanyja vezette azt a céget, amely a Motorola hivatalos beszállítója volt Oroszországban és amely 2005-től az orosz belügyi szerveket is ellátta ezekkel az eszközökkel. Ezután Horváth Ficzere Margarita a magyar állam egyik cégében, a külügyminisztérium háttérintézményében volt irodavezető.