Zaporizzsja messze van, de eléggé?

Zaporizzsja messze van, de eléggé?

Orosz páncélozott jármű a zaporizzsjai atomerőmű előtt a NAÜ szakértőinek látogatásakor, 2022. szeptember 1-jén (Fotó: Reuters/Alexander Ermochenko)

Hónapok óta kritikus állapotok uralkodnak Európa legnagyobb atomerőművében. A helyszíni ellenőrzést tartó Nemzetközi Atomenergia-ügynökség képviselői szerint a helyzet aggasztó. A zaporizzsjai komplexum közvetlen környezetében dúlnak a harcok, ezért félő, hogy olyan találatot kap, amely problémát okozhat a működésében. A szakértőket arról kérdeztük, milyen hatása lenne a magyar lakosságra egy zaporizzsjai balesetnek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség képviselői a napokban egy videót osztottak meg, amelyet a zaporizzsjai erőműben tett ellenőrző útjuk során készítettek. Megrázó képeket, betört ablakokat, szétlőtt utakat lehet látni a felvételeken. A kritikus infrastruktúra a jelek szerint még nem szenvedett súlyosabb sérüléseket, arra viszont semmi garancia nincs, hogy ez így is marad. Az ügynökség látogatásának napjaiban is zajlottak harcok az erőmű környezetében, sőt a jelentések szerint egy nagyobb robbanás rázta meg a környéket. A szervezet képviselői aggasztónak tartják a körülményeket, a helyzet ugyanis példa nélküli. Ez az első alkalom, hogy katonai konfliktus zajlik egy nagy atomlétesítmény falai között.

Hogy milyen következményei lehetnek annak, ha az erőmű egyik kritikus pontját éri találat, nagyon nehéz megmondani. Ezeket a létesítményeket jellemzően a végletekig túlbiztosítják tervezőik, ám bombabiztossá nem tehetik őket. Az mindenesetre megnyugtató, hogy a szakemberek szerint reaktorrobbanástól nem kell tartanunk.

• Milyen szerencsétlen körülményeknek kellene összejátszaniuk ahhoz, hogy baleset történjen?
• Honnan szerezhetnénk információt a katasztrófáról?
• Mit tenne ez esetben a katasztrófavédelem?

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 9-én megjelent, 2022/37. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!