Pénteken még nem zárul le a főpolgármester-választási bizonytalan helyzet

Pénteken még nem zárul le a főpolgármester-választási bizonytalan helyzet

Újraszámolják az érvénytelen szavazatokat Budapesten (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szinte bizonyosan nem zárul le pénteken a budapesti főpolgármester-választás eredménye körül kialakult bizonytalan helyzet. A kihívó Vitézy Dávid kezdeményezésére elrendelt újraszámolása az érvénytelen szavazatoknak ugyanis egy lépés a jogorvoslat során. Ezek között pedig következményként akár – a Karácsony Gergely által belengetett – választásismétlés is szerepelhet, de arról nem a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) fog dönteni, hanem a Kúria. Egyebek mellett erről beszélt lapunk érdeklődésére Döbrentey Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) Politikai Szabadságjogi Programjának helyettes vezetője.

Először érdemes tisztázni: ahhoz, hogy az NVB-nél az érvénytelen szavazok újraszámolása megtörténhessen, Vitézy Dávidnak a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) által kihirdetett eredményt kellett megtámadnia. Az érvelése lényege, hogy más döntés született volna az FVB-nél, ha szabályosan történik a voksok számolása. A jogvita valójában arról szól, hogy az FVB eredményt megállapító határozata jogszerű-e, vagy sem. Ennek megítélésében első lépés az érvénytelen szavazatok újraszámolása, egészen pontosan az, hogy vannak-e köztük mégis érvényes voksok. A Nemzeti Választási Bizottság pedig módosíthatja az FVB eredményt megállapító határozatát – legnagyobb valószínűséggel ez fog történni a számlálás eredményének átvezetésével – vezette fel a kialakult helyzetet Döbrentey Dániel.

Ezen a ponton nyílhat majd meg Karácsony Gergelynek a lehetősége arra, hogy jogorvoslatot kérjen – ha akar. A felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordulhat. Hogy adott esetben milyen kifogásai kerülhetnek majd a fellebbezésébe, arra csak következtetni lehet a csütörtökön elhangzott szavaiból. Nyilatkozatában ugyanis bírálta, hogy a kerületi helyi választási irodák vezetőinek fel kellett bontaniuk az urnákat, és az érvénytelen szavazatokat kellett eljuttatni a központba. Azt is felrótta, hogy az NVB nem tette kötelezővé, hogy az urnák felnyitásakor ott legyenek az ellenzék által delegált választási bizottsági tagok. Ehhez a TASZ szakértője hozzátette: a főpolgármester akár azzal is érvelhet, hogy miért rendelték el valamennyi kerületben az érvénytelen szavazatok újraszámolását, ha Vitézy Dávidnak 200 szavazókörről volt olyan vélelme, hogy ott jogsértés történt. Karácsony Gergely adott esetben a Kúriától kérheti azt, hogy változtassa meg az NVB határozatát, ha úgy véli, akár a fenti, akár más kifogások miatt az újraszámolás nem oldja meg a jogi dilemmát.

Ha Karácsony a Kúriához fordul, akkor akkor a bírói fórumnak is rövid, háromnapos határidővel kell döntenie a felülvizsgálati kérelme ügyében. Döbrentey Dániel szerint viszont kiszámíthatatlan, hogy miként változtathat a Kúria az NVB határozatán. – A választást követő jogorvoslati folyamat a mai napon bizonyosan nem ér véget, Karácsony Gergely nyilatkozata alapján pedig bizonyosan bírósági szakba megy tovább az eljárás – fogalmazott. Hozzátette, a Kúria döntése után nincs további fellebbezési lehetőség. Ugyanakkor a Kúria döntését szűk, alkotmányos jogsérelem kimutatása esetén el lehet vinni az Alkotmánybíróságra.

Az érvénytelen szavazatok számlálása kora délután ért véget. Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Választási Bizottság fogja ellenőrizni a félretett szavazólapokat és nyilvánosságra is hozzák, hogy mire jutottak. Délután öt órakor kezdődik az ülésük.

A választás éjszakáján 324 szavazat különbséggel nyert Karácsony
A június 9-én tartott választáson rendkívül szűk előnnyel győzött Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester. Karácsony a szavazatok 47,53 százalékát kapta (371 467 szavazat), míg Vitézy Dávid a voksok 47,49 százalékát. (371 143 szavazat). Kettejük között a különbség nagyon kicsi: mindösssze 324 voks, ami százalékban kifejezve 0,04 százalékot jelent. Vitézy Dávid már a teljes feldolgozottság előtt bejelentette a szavazatok újraszámolásának szükségességét az érvénytelen szavazatok miatt. Karácsony Gergely a választás éjszakáján ugyan győztesként állt támogatói elé az eredményváró rendezvényen, de az újraszámolás apropóján úgy fogalmazott, hogy „Lesz még egy kis huzavona”.